Byavlopp ska nu utredas

Närmast blir det möte den 22 februari på Hembygdsgården i Orsa då Peter Ridderstolpe ska berätta om hur mycket smutsvatten marken tål. Foto: Getty Images
Textstorlek:

Den 22 februari på Hembygdsgården i Orsa hålls ett möte om avloppskonflikten. Bybor har också uppvaktat både Miljö- och energidepartementet och landshövdingen om rätten till eget avlopp.

Den 8 december berättade vi om Sörmedsjöns byförening i Orsa som kämpar för att behålla privata avloppssystem.
Den 22 februari har föreningen kallat till möte på Hembygdsgården i Orsa.
En av föredragshållarna är Peter Ridderstolpe på företaget Wrs i Uppsala.
Peter är konsult och ska bland annat prata om markens förmåga att ta upp olika smutsvatten.
Men den aktiva föreningen har också hunnit med andra saker.
I slutet av förra året uppvaktade representanter från Orsa, Smedjebacken och Köping Mljö- och energidepartementet i Stockholm.
– Vi blev väl mottagna och de kände till ärendet, säger Rolf Almstedt från Orsa som kämpar hårt för att få behålla sin Va-anläggning.
Han berättar om nästan dagliga samtal från oroliga människor i hela landet.
Vad man är rädd för är att behöva gå från hus och hem om man måste betala 250 000 kronor upp till en miljon för en kommunal anslutning.
Nyligen bildades Va i tiden.se som stöd i frågan och Rolf berättar att mellan 13 och 14 landsbygdsområden, från Skåne till Umeå, deltar i upproret.
På Miljö- och energidepartementet fick Va i tiden veta att det är Bostadsdepartementet som äger frågan om privat vatten och avlopp och att man nu har tillsatt en utredning som Anders Grönvall ska göra.
– Här blev vi lite tagna på sängen. Hur ska vi göra nu? Vi ville träffa Grönvall men det gick inte då, säger Rolf.
På torsdagen samma vecka gruppen var Stockholm blev det i alla fall ett möte med Anders Grönvall. I maj räknas utredningen vara klar.
För cirka två veckor sedan uppvaktades landshövdingen i Falun.
– Vi möttes av tre damer och jag säger bara, in med fler damer i politiken. Vi ville berätta att beslutsfattarna måste noga tänka igenom vad de beslutar för något. De flesta har inte råd med så stora belopp, säger Rolf.
När många parter som kommun, länsstyrelsen, Bostadsdepartementet, Lagen om allmäna vattentjänster, Nodava, norra Dalarnas vatten och avlopp med flera skapar det stress och sjukdomar menar Rolf. Dock tror han på en bra lösning.