Han vill julglädja andra

Mats Davidsson i Grycksbo bredvid sin skapelse som uppskattas av grannar och trafikanter. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Den är inget för vanliga fönster. Men vid vägen passar den 4,5 meter höga adventsljusstaken bra.
– Den är för alla som åker förbi, säger Mats Davidsson i Grycksbo.

Det sägs att detta med att tända ljus i någon form av behållare kom till Sverige under 1800-talets slut.
På Ersta diakoni hade man på 1870-talet en adventsgran, införd från Tyskland, med 28 ljus, av vilka sju ljus, ett för varje dag, tändes varje adventssöndag för julens ankomst.
Seden fick stor spridning i landet och blev adventsstaken. Pyntet har sedan dess tagit megafart.
Folk kan bokstavligen bädda in sina hus med lampor, och Jul med Ernst och Melania Trumps dekorationer i Vita huset har fått julpyntandet att stiga i graderna.
När det gäller familjen Davidssons adventsstake skiljer den sig från de flesta adventsstakar som nu står och lyser i hem, butiker och på kontor.
Idén landade i Mats huvud för cirka sex år sedan. Julen stod för dörren och man pyntade och stod i.
– Vi tycker väldigt mycket om julen och Disney. Det började med marschaller efter vägen som blev en ljusslinga och ljusstake. Jag tänkte att de som kör förbi ska ha något juligt att titta på, säger Mats.
Ljusinslaget uppskattades av grannar och bilister, men Mats var inte riktigt nöjd. Han klurade en vända till och kom fram till skapelsen som nu står efter vägen mellan Falun och Rättvik.
Adventsljusstaken har sju armar och är 4,5 meter hög. Åtta grannar fick rycka ut för att resa den, vilket Mats nu har löst med en vinsch som får den på plats.
– Den består av tre delar och väger sina kilo. Det är kul att göra lite annorlunda för andra. Vi ser den ju inte själva.
Men utan Disneyfigurerna är adventsstaken inte komplett menar Mats.
Julafton klockan 15.00 är speciellt. Han minns när Kalle Anka och Musse Pigg sändes på teve en gång om året.
Mats har två vuxna barn och fru. Han jobbar på Landstingen som steriltekniker, vilket är en utbildning som bara funnits i tio år.
Han jobbade på Scania och som taxichaufför när han 45 år gammal skolade om sig.
– Det är aldrig för sent att prova något nytt, säger han.
Om nu någon tror att Mats Davidsson går och är nöjd över sin skapelse, så kan Dalabygden avslöja att han har nya planer på gång för trafikanterna efter Grycksbovägen under jul.
Adventsljusstaken kan kanske redan till nästa år få en kompis i form av Benjamin syrsa med sitt ljus, som med Bengt Feldreichs röst sjunger på julafton på teve: Ser du stjärnan i det blå, allt du önskar kan du få…