Variera nötkött med nya smaker

Kebab i pitabröd. Foto: Pelle Lundberg
Textstorlek:

Svenskt nötkött passar till både vardag och fest och kan varieras i det oändliga. De finaste bitarna med klassiska tillbehör känns lyxigt att bjuda på till söndagsmiddagen. Medan köttfärsen brukar vara ett säkert kort för gäster i alla åldrar. Med exotiska kryddor eller annorlunda kombinationer kan det bli nya och goda smakupplevelse.
Recept: Svenskt kött

Recept

Retrostek av lilla fransyskan med klassiska tillbehör

Lilla fransyskan har kallats söndagsstekarnas Rolls Royce. Den har perfekt form och blir underbart mör om den tillagas i fuktig värme. Att tillsätta ansjovis i såsen ger härlig smak och sälta. 

6–8 port

1,4 kg av lilla fransyskan
2 msk smör
2 gula lökar, skalade
2 morötter, skalade
1 ½ dl köttbuljong
2 lagerblad

Sås:
5 dl vispgrädde
1 ansjovisfilé, finhackad
1 msk tomatpuré
salt och malen svartpeppar

Till servering
kokt potatis
gelé eller rårörda lingon
inlagd gurka

Värm ugnen till 150˚. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Lägg över det i en ugnssäker form. 

Skär lök och morötter i centimeterstora bitar och bryn dem i stekpannan där du brynte köttet. Lägg över i formen tillsammans med köttet och häll på buljongen. Lägg ner lagerbladen och täck med lock eller aluminiumfolie. 

Ställ formen på galler mitt i ugnen och tillaga köttet tills det blir mört, ca 3 timmar. Ta av locket eller folien efter 1 timme. Ös sedan köttet med vätskan från botten av formen var tjugonde minut. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir torrt. 

Lägg upp steken på en skärbräda, täck med smörpapper och låt den vila 15 minuter. Ta undan grönsakerna och håll dem varma till servering

Sås:
Sila över stekskyn i en kastrull. Tillsätt grädde, ansjovisfilé och tomatpuré och koka tills det tjocknar. Krydda med salt och peppar.

Servering:
Skär upp steken i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Du kan behöva skära lite snett, eftersom fibrerna inte löper helt rakt. Servera köttet med såsen, grönsakerna och kokt potatis. Klassiska tillbehör till söndagsstek är även pressgurka och gelé eller rårörda lingon.

Kebab i pitabröd

Om fransyskan styckas anatomiskt är den här tredjedelen, platta fransyskan, som du ska använda för att göra kebab av. Först ska köttet frysas in, så att det är lätt att skära i lövtunna skivor, som till skav. Servera med olika tillbehör, så kan var och en göra sin favorit vid bordet. Om du inte hittar fransyska i din butik kan du ersätta den med ytterlår.

4 personer 

800 g av platta fransyskan, i bit
salt och malen vitpeppar
2 tsk spiskummin
2 tsk vitlökspulver
2 msk rapsolja

Vit sås:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk hackad färsk mynta
½ tsk salt
eventuellt riven gurka

Röd sås:
4 dl mogna tomater, hackade
2 msk röd paprika, finhackad
1 tsk röd chili,hackad
1 tsk torkad timjan
salt och malen svartpeppar

Till servering:
pitabröd
isbergssallat, strimlad
gul paprika, strimlad
gurka, skivad
fefferoni

Frys in köttet över natten. Ta ut det ur frysen, tina det till hälften i kylskåp, ca 4 timmar.

Vit sås:
Blanda samman yoghurt med vitlök, mynta, salt och eventuellt gurka. Ställ kallt till servering.

Röd sås:
Lägg tomater, paprika, chili, timjan, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock 10 minuter. Låt svalna och kyl.

Flisa det halvtinade köttet i ytterst tunna skivor. Krydda det med salt, peppar, spiskummin och vitlökspulver. Stek köttet i olja i omgångar på hög värme i en gjutjärnspanna.

Servering:
Värm pitabröden. Låt var och en fylla sitt bröd med kött, grönsaker och sås.

Tips:
Gör en fuskvariant av köpt färdig rostbiff som du kryddar på samma sätt. Det blir dock ett dyrare pris för köttet.

Asiatisk färsbiff med avokado och råa grönsaker

En läcker färsbiff kryddad med heta, asiatiska smaker. De här biffarna kan du steka eller grilla i grillpanna eller på utegrill. Variera grönsakerna efter säsong. 

4 portioner

600 g nötfärs
4 msk japansk soja
1 msk färsk ingefära, finhackad
2 msk schalottenlök, finhackad
1 msk färsk chili, finskuren
3 msk färsk koriander, finhackad
4 äggulor
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta, finriven
salt
olja till stekning

Grönsaker:
1 morot, i tunna skivor
8 champinjoner, tunt hyvlade
1  gemsalladshuvud, plockat i små blad
¼ blomkålshuvud, i tunna skivor
2 avokador

Blanda samman alla ingredienser till färsbiffarna och smaka av med salt. Forma biffar.

Blanda samman morot, champinjoner, sallad och blomkål. Dela avokadorna, ta bort kärnan och skeda ut fruktköttet. Blanda ner bland grönsakerna. 

Stek biffarna på hög värme i olja cirka 1 minut på varje sida, om du vill att biffarna ska ha en rå kärna. Stek annars en liten stund till. Servera genast till de råa grönsakerna. 

Baconbiffar i ugn

4 portioner

500 g blandfärs
½ tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmalen
1 ägg
2 msk potatismjöl
½ dl mjölk
2 tsk basilika, smulad
8−10 skivor bacon (ca 200 g)
1 tsk smör

Till servering:
ris
ratatouille

Värm ugnen till 200°. Blanda samman färs, salt och peppar. Rör ner ägg, potatismjöl, mjölk och basilika.

Forma färsen till 8−10 biffar, ca 2 cm tjocka. Lägg en baconskiva runt varje biff. Lägg dem tätt på ett smort ugnssäkert fat. Ställ in fatet mitt i ugnen och stek 25−30 minuter.

Servera biffarna med ris och ratatouille.

Köttfärssås, spetsad med korv och skinka

4 portioner

200 g nötfärs eller blandfärs
2 gula lökar
1 bit rotselleri (ca 100 g)
ca 100 g julskinka
ca 100 g rökt korv eller julkorv
2 msk rapsolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad fond
1 dl rött vin eller vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano

Till servering:
hyvlad parmesan
rivna morötter

Stek färsen i olja och lägg över den på en tallrik. Skala och finhacka lök och rotselleri, fräs dem i olja i stekpannan.

Strimla skinka och korv på den grova sidan av ett rivjärn eller hacka dem fint och rör ned dem i pannan. Tillsätt köttfärsen och de övriga ingredienserna.

Låt småputtra under lock i 20-30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.