Nu kan man ladda bilen

Per Olov Alderback ger lite "ström" till Hans Hedström. Laddstationen är bara en av många satsningar i Enviken. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Det råder framtidstro i Enviken. Parkeringsplatser med motorvärmare, upprustning av vägen och en laddstation är några saker som händer i byn.

Hösten må vara mörk och kulen, men i Enviken, som ligger i Falu kommuns norra del vid väg 50, verkar ljuset starkare än på länge.
Det byggs, fräschas upp och moderniseras.
Även inflyttningen är stark, nästan 50 personer senaste året vilket har skapat efterfrågan på bostäder.
Det bor cirka 1700 personer och medelåldern är 53 år. Vanligaste intressena är jakt, meka med bilar och arbeta i trädgården. Ett parti som skattar sig lyckliga i Enviken är Centerpartiet, som får väldigt många fler röster än riksgenomsnittet. Envikenborna kör helst Volvo, Volkswagen och Ford.
En mack finns kvar samt en lanthandel. Där hittar vi ägarna Marie och Kjell Andersson. De berättar att det går bra och att byborna är köptrogna.
Man kör ut mat. För dagen har brandkåren beställt 20 portioner.
Det som oroar Anderssons är nya bestämmelser kring gasen i kyldiskarna. Den gamla ska fasas ut och den nya kan bli en dyr affär. Enligt Kjell får vissa orter 90 procent i bidrag medan i Dalarna är det femtio/femtio.
Dagens byciceroner är Per Olov PO Alderback, tidigare ordförande i Samverkan Tängerdalen och Hans Hedström, som jobbar på Tidningstjänst och driver Facebooksidan Enviken networks.
Vi träffas på den nya offentliga parkeringen som för den frusne har tillgång till motorvärmare. Där finns också en laddstation för el-fordon.
En grävskopa jobbar på vägen och förbättringarna vid Korsvägen beräknas vara klar nu i november.
Det handlar om att förbättra den tungt trafikerade vägen så att bilisterna inte uppfattar Enviken som en ”spökstad”, menar Per Olov.
– När lanthandeln i Tänger lades ner var det många som inte tyckte om det. Det löstes med att Tängerborna åker hit och handlar sin mat, säger PO.
Han menar att busstrafiken har blivit bättre och för ungdomar går det en nattbuss.
Vid skolan har möjligheterna att släppa av barnen förbättrats. PRO sköter ungdomsgården och för att ytterligare skapa trygghet har man skaffat hjärtstartare.
Barn och äldre vandrar till Spjärshällen 13 kilometer och övernattar där.
På macken, en annan av Envikens populära knutpunkter, hitar vi Lars.
67 år gammal är han inne på sitt 38:e år i bensinens tjänst.
Han tycker byborna är trogna och på somrarna ökar försäljningen. Han trivs och vet inte hur länge han blir kvar.
Till Spanien tänker han då inte flytta. Enviken duger gott och väl menar han.