SM i häst på Skogens dag

Här byggs och prövas SM-banan. Hästen Sent, kusken Mats Norell och domare Kurt Hellsten slipar på detaljerna. Foto:Mats Norell
Textstorlek:

I helgen arrangeras Skogens dag på Rankhyttan.
– Syftet är att visa olika verksamheter och att skogen är ett härligt ställe att vara på, säger Jenny Karlsson på Skogsstyrelsen.

Skogens dag har en ganska lång tradition.
Jenny spanar i en äldre klippbok, från dåvarande Skogsvårdsstyrelsens tid, att redan 1955 var det Skogens dag på Rankhyttan, där styrelsen sedan 1919 äger en bit mark.
Kurser och projekt i skogens namn har i det perspektivet hundra år på nacken.
Arrangemanget är kostnadsfritt och vänder sig till alla som är intresserade av skogen.
Årets nykomlingar bland utställarna är Yrkesklättrarna träd och industri. Här handlar det om att på bästa sätt klättra i träd och att rädda både människor och djur.
Vidare finns Lrf-ungdom på plats och Terri som visar en liten bandgående skotare. Dalarnas försäkringsbolag, som arbetar en hel del med skogsfastigheter, räknas också som nykomlingar i sammanhanget.
– Jättegrejen i år är Juf, Jordbruksungdomens förbund, som arrangerar SM i brukshästkörning lördag och söndag. Vi räknar med en himla massa folk från hela Sverige, säger Jenny.
För sex år sedan arrangerades DM på Skogens dag. Då var det runt tvåtusen besökare. I år, med tio gånger fler tävlandet, tror Jenny att det kan bli fler, om vädret visar sig från sin bästa sida.
Jenny berättar vidare att syftet är att visa all den verksamhet som händer i skogen, att skogen är ett härligt ställe att vara på för alla sinnen.
– Dagen handlar också om att levandegöra rådande skogspolitik genom att visa de jämställda miljömålen som produktion och miljö.
En annan nyhet som Skogsstyrelsen tänker berätta lite mer om är utökandet av e-tjänster på nätet.
En som tänker delta på Skogens dag är Mats Norell från Hedemora. Han och hustrun Karin bor på en gård med djur.
Det han främst tänker ägna sig åt denna dag är att delta i brukskörningen. Han menar att körningen är en relativt liten nisch men hoppas ändå att folk ska tycka det är intressant.
Mats förhållande till skogen kretsar kring flera plan, både fysiskt och själsligt.
Som gammal hästkarl, med brukshästen i centrum, får han till och från körningar med häst i skogen. Fördelen som han ser det är att skogen skonas.
– Förr var det stort slit. Det tror jag inte vi vill ha tillbaka.