Lingon till varmrätt och dessert

Textstorlek:

På många håll blev det dåligt med blåbär i år, men lingon kan nog gå lättare att hitta på det flesta ställen. Då är det roligare att gå ut i skogen och plocka bär. Och det finns mycket att göra av ”skogens röda guld”. Lingonens syrlighet passar lika bra i höstiga varmrätter som de gör till söta desserter, där de kan bidra till en spännande smakbrytning.

Recept från Arla

Viltfärsbiff med lingonsås
Receptet gäller för 4 port

Ingredienser
400 g nötfärs 10% fett
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk krossade enbär
2 msk finhackad rödlök
smör


Sås:
1 msk kalvfond
1 tsk soja
2 msk lingonsylt
2 msk hackad färsk persilja
2 ½ dl matlagningsgrädde
Gör så här:
Blanda färs, salt, peppar, enbär, lök och ev lite vatten. Forma till biffar. Stek dem i smör i en teflonpanna ca 4 min på varje sida. Ta upp dem. Häll grädde, fond, soja och lingonsylt i pannan. Låt det koka upp. Häll såsen över biffarna och strö över persilja.
Servera med kokt potatis, broccoli och lingonsylt.

Chokladkolapaj med lingon

Chokladkolapaj med utsökt smakbrytning mellan söt chokladkola och syrliga lingon. Tänk på att chokladkolapajen behöver gott om tid att stelna. Receptet gäller för 12 bitar

Ingredienser
100 g smör
½ dl strösocker
2 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1½ dl lingon

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 tim eller över natten.

Servera med lättvispad grädde.

Fryst lingoncheesecake

En glassig cheesecake med sötsyrlig lingonkaraktär och frasigt täcke.
Receptet gäller för 8 bitar

Ingredienser
3 ägg
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rårörda lingon
250g Kesella kvarg
3 dl vispgrädde
6 digestivekex
½ dl rårörda lingon


Gör så här:
Dela äggen. Vispa ihop äggulor, florsocker, vaniljsocker, lingonsylt och kvarg. Vispa grädden och blanda med lingonsmeten. Vispa vitorna i en ren bunke och vänd ner i smeten. Häll smeten i en vid, rund form. Krossa kexen och smula dem över smeten. Frys i 4–5 tim. Låt cheesecaken stå i kyl ca 1 tim innan servering. Garnera med lingon.


Lingonbakat äpple med kardemummakräm och kavringchips

Härlig dessert med bakade äpplen. Bjud som höstig efterrätt eller lägg upp i portionsglas och servera på glöggmingel eller julens gottebord.
Antal portioner 4

Ingredienser
3 röda äpplen
1 dl frysta lingon
½ dl strösocker
½ dl torrt vitt vin
2 krm vaniljpulver
Kardemummakräm:
150 g färskost naturell
½ dl strösocker
1 tsk grovmalda kardemummakärnor

Kavringsticks:
2 skivor kavring, ca 50 g
3 msk smör, smält
Topping:
½ dl pistagenötter


Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Skala och dela äpplena, skär bort kärnhuset. Blanda äpplen, lingon, vin och vaniljpulver i en ugnssäker form. Baka äpplena mjuka ca 30 min i mitten av ugnen. Vispa färskosten med socker och kardemumma till en fluffig konsistens. När äpplena är färdiga, höj ugnstemperaturen till 175°. Skiva kavringen i tunna sticks. Lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med smält smör. Grädda i ugnen ca 10 min. Klyfta äpplena och fördela dem i portionsglas med lingon och kardemummakräm. Grovhacka nötterna och strö på med kavringsticks.


Köttbullar i
lingon- och
timjansås

En av våra mest älskade husmansrätter. Här lagar du den på ett litet kick med färdiga köttbullar.
Antal portioner 4

Ingredienser
400 g köttbullar
Smör- och rapsolja
2 dl matlagningsgrädde
1 msk lingonsylt
½ tsk torkad timjan
½ msk kalvfond
½ msk majsstärkelse


Gör så här:
Värm köttbullarna i smör-och rapsolja i en stekpanna. Tillsätt grädde, lingonsylt, timjan, fond och majsstärkelse, rör om och koka ca 2 min. Serveringsförslag: Potatismos, rivna morötter