”Butiken betyder mycket”

Den omtyckta lanthandeln i Tällberg ser nu ut att gå en oviss framtid till mötes. Man söker efter en ny handlare. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Räkor på fredagar och ekologiska grönsaker. Bybor är nu oroliga när Tällbergs lilla lanthandel måste stänga.
– Butiken betyder väldigt mycket, säger Carl-Åke Gatu, ordförande i hembygdsföreningen.

Det råder sorg och oro för framtiden i Tällberg.
Många är nu oroliga för hur det ska gå.
Kan man inte längre köpa sin mjölk, tippa och prata en stund?
Om inget händer den närmsta tiden ser det ut som om lanthandeln tvingas slå igen. Orsaken sägs bland annat vara att ”kunderna sviker”.
Dalabygden har bett ägarna om en kommentar, men har inte lyckats med att nå dem.
Tempo i Tällberg drivs av två mycket erfarna handlare vars kontrakt går ut i början av mars 2018.
Kunderna har kunnat handla nyskuret och nymalet kött från lokala leverantörer varje dag, hemmainlagd sill och egen potatissallad.
Ekologiska grönsaker och färska räkor på fredagar har sortimentet bestått av. Vidare är man ombud för Apoteket, bussgods och Dhl, svenska spel och lotter.
Carl-Åke Gatu är ordförande i Tällbergs hembygdsförening. Han beklagar det inträffade och tycker det är mycket tråkigt och olyckligt för byn och kringbyar om lanthandelns skulle försvinna.
– När kontraktet löper ut nästa år letar vi efter en ny entreprenör. Vi sitter på möten och funderar varför det blev så här. Alla tycker det är olyckligt och vi hoppas på en bra lösning.
När ägarna redan nu har börjart bromsa leveranserna är varuutbudet begränsat.
Carl-Åke är bekymrad. Han funderar på om man kunde ha gjort på ett annat sätt.
Just nu är det många fritidsboende som efter sommaren åker hem. Det halverar nästan byn. Det står ganska stilla fram till jul då många av gästerna kommer tillbaka.
De fastboende handlar i butiken men kanske inte tillräckligt. När utbudet är begränsat gör man sina inköp på andra ställen menar Carl-Åke.
– Vi och många med oss handlar i butiken och åker också till andra ställen när man inte hittar det man söker. Magnus och Dennis har verkligen jobbat för bra service och varor, till exempel färska räkor på fredagar och ekologiska grönsaker med mera.
Carl-Åke är lite osäker på uppgiften men han menar att de större butikerna har längre betaltid än de mindre.
– Det känns ibland som om de stora ville ta död på de små, säger han.