Ewa fixar sommarbär ända in i september

Ewa Eriksson visar stolt upp den senaste produkten, Hallon. Foto: Hans Lundin
Textstorlek:

​Ewa odlar jordgubbar och hallon på en gammal sjöbotten, den bästa tänkbara jord för odling. Nu kan hon sälja bären i sin nya butik.

– Visst är färska jordgubbar en av sommarens absoluta höjdpunkter, säger Ewa Eriksson, odlare på Sollerön.

Hon tar med Dalabygdens utsände på en tur till odlingarna i Utanmyra. På frilanden har man låtit täcka runt plantorna för att hålla ogräset borta. Täckningen minimerar behovet av konstgjorda medel för ogräsbekämpning.

Tunnelväxthusen är 250 meter långa och inne i dem flyger svärmar av humlor omkring och pollinerar. Ewa köper in humlor varje säsong och har ett dussin stora humlehus strategiskt utsatta i anslutning till odlingarna.

– Vi levererar jordgubbar och hallon från början av juni till mitten av september. Våra produkter odlas på den bästa tänkbara av jordar, nämligen gammal sjöbotten. Vi gödslar främst med brunnen stallgödsel och har kontakt med en ekologisk konsult vid Länsstyrelsen, fortsätter Ewa.

2000 tog hon över sin pappas, Janek Blachowskis, jordgubbsodlingar och ombildade samtidigt handelsbolaget till ett aktiebolag.

Under säsong har hon drygt 20 personer anställda. De flesta rensar land och plockar jordgubbar och hallon.

Hallonen har tillkommit på senare år och odlingarna omfattar  tio hektar. Av hallon och jordgubbar odlar hon ett tiotal olika sorter som indelas i snabbväxande, medelsnabba och långsamt växande. Detta för att kunna erbjuda kunderna varor så länge som möjligt.

Den sista juni lät hon slå upp portarna till den nyrenoverade fastigheten vid infarten till Sollerön.

– Ja, äntligen fick vi en butik som är mer centralt belägen än odlingarna i Utanmyra.

Den nu nyöppnade butiken har stått öde i några år, men var från början smidesverkstad och därefter bensinmack. Då Ewa fick chansen att köpa fastigheten slog hon och maken Johan till och har nu helrenoverat den.

Nu finns där, förutom själva butiken, kontor, kylrum, fika, glassbar och kundtoaletter. Ewa hyr också ut delar av huset till en bilbärgare och en hyresgäst som använder sin del som kontor.

– Jag tycker det är så roligt att huset har fått leva upp igen, sa Anna-Britta Svensson, som glatt åt jordgubbar och glass när det var invigning. Två av mina bröder har varit verksamma i huset. En som smed och en annan som föreståndare för macken.

I butiken träffade vi på paret Åke Westling med frun Anna-Lena Karlsson från Göteborg. Åke berättar att han var på konfirmationsläger i Siljansnäs en gång i tiden och att han också var sommarbarn på en gård i Dala-Järna. Nu har han tagit med sig sin fru till Dalarna för att visa henne landskapets förtjänster.

– Det är så fint här, säger Anna-Lena med ett leende och tar en närproducerad jordgubbe till.

Hans Lundin