Måste klara oss själva vid oönskade händelser

Många var intresserade att köpa den vevradio med solceller, som Björn Flinth visade på sina föreläsningar. Foto: Maria Karslsson
Textstorlek:

Om elen försvinner slutar mycket att fungera. Civilförvaret i Ludvika vill att alla ska tänka till hur vi själva kan klara oss om det händer eller vid andra krissituationer.

Under krisberedskapsveckan 8-14 maj arrangerades aktiviteter över hela Sverige. Regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och gemenskap, MSB, ville öka medvetenheten hos enskilda hur var och en kan förbereda sig inför en krissituation, som exempelvis längre strömavbrott när mycket av det vi annars tar för givet slutar fungera.
Om det värsta skulle hända måste samhällets resurser i första hand gå till de mest utsatta. Därför förväntas de allra flesta klara sig själva i minst 72 timmar.
Länsstyrelsen var ansvarig för satsningen i Dalarnas län och kommunerna stod för olika aktiviteter.
I Ludvika kommun arrangerades blanda annat aktiviteter i samarbete med Civilförsvarsförbundets avdelning i Ludvika kommun.
– De här frågorna tog vi initiativet till att börja arbeta med redan för ett år sedan, säger Ove Jansson, ordförande för förbundets avdelning i Ludvika.
Han menar att de äldre ofta är mer införstådda med hur det skulle bli om exempelvis elen försvann. De har ju många gånger själva bott i hus som kunde hållas varma genom att elda med ved, och där det fanns utedass och egen brunn på gården. Och de minns kanske ransoneringskupongerna under andra världskriget.
– Däremot de yngre, de tror inte att det kan hända nåt.
Björn Flinth driver många projekt inom förbundet. Under krisberedskapsveckan förelästa han för pensionärsföreningar och andra ideella föreningar, men också för politikerna i kommunen.
– Tanken var att få dem att tänka till innan strömabrottet eller en annan kris sker. Vi har ett egenansvar och kan inte räkna med att kommunen, länsstyrelsen eller staten ska hinna få fram el, vatten eller andra nödvändigheter direkt.
Det är mycket som inte fungerar om elen försvinner, sådant vi kanske inte tänker på. Om exempelvis huset värms upp av bergvärme blir det ändå ingen värme utan el och vi får inget bränsle till bilarna om inte pumparna får någon el och så vidare.
Men värst blir det ändå för de som bor i städerna. På landsbygden är det oftast lättare att klara vardagen.
Björn Flinth menar att nu minskar samhällets resurser och då måste var och en göra en analys på vilka behoven är.
– Behöver jag en brandsläckare? Ska jag gå en hjärt- och lungräddningskurs? Vi måste räkna med att vi behöver hjälpa varandra. Och det blir ju inte bättre av att vi läser om att polisstationerna stänger under sommaren.
Utvecklingen går dessutom mot ett mer sårbart samhälle, där det mesta är beroende av el och mycket sker digitalt.
Han berättar om en händelse under krisberedskapsveckan när han och en kollega stannade vid en bensinstation i Djurås för att köpa en dricka och en bulle.
–  Det var alleles svart, det fanns ingen el. Vi kunde bara handla med kontanter, jämna pengar, för inget annat fungerade. De som behövde tanka fick ingen bensin.
Han hörde många svordomar bland bilisterna och några frågade sig varför ingen kunde ordna så det började fungera igen. Några undrade högt: ”Hur svårt kan det va! och så vidare.
För att klara sig på egen hand 72 timmar finns några grundbehov att tänka på: vatten, värme, sömn, mat och att kunna ta emot information från myndigheter.
MSB ger tips på att ha ett lager av mat som klarar rumstemperatur hemma, samt konserver. Dessutom rekommenderar de filtar, fotogenlampa, stearinljus, tändstickor, batterier, telefonlista (bra när mobilen med kontaktlistan dör), vevradio, vevladdare till mobilen och kontanter.
Björn visar en vevradio som även laddas med solceller.
– Du laddar batteriet i den genom att veva eller med hjälp av solcellerna och sen kan du sätta på radion och lyssna. Många som brukar vara på fjället tycker de är bra att ha då, säger Björn Flinth.
Radion har även inbyggd ficklampa och läslampor med ledlampor som tar lite ström. Det går också att koppla in sin mobiltelefon och få den laddad,
Radion går att köpa via Civilförsvaret men liknande går också att köpa i vanliga affärer.
Det finns även annat som kan vara bra att ha för att klara sig vid oönskade händelser. Ove Jansson visar ett axplock.
– En tioliters vattendunk, även om det inte räcker särskilt långt med tanke på vad vi normalt förbrukar, säger han.
Bra att ha hemma är också vattenreningstabletter, våtservetter, ett stormkök med rödsprit, silvertejp och sopsäckar med mera.
– Men det får inte bli för komplicerat. Det är ingen idé att dra på sig grejer som sedan glöms bort. Det ska bara vara det viktigaste, poängterar Ove Jansson.