Lättare få jobb i Dalarnas län

Textstorlek:

Det är lättare att få jobb i Dalarnas län än på de flesta andra håll i Sverige. Det skapas nya jobb i länet och det behöver anställas många för att ersätta alla som går i pension. Så kommer det att se ut många år framöver, skriver Arbetsförmedlingen.

– 2017 ser ut att bli ett riktigt bra år på Dalarnas arbetsmarknad. Många företag växer och behöver nyanställa, men det gäller att ha rätt utbildning eller arbetslivserfarenhet för att uppfylla de krav som ställs, säger arbetsmarknadsanalytiker Jan Sundqvist.

Efterfrågan på arbetskraft är stor i länet och det finns många möjligheter till arbete. Men det blir allt färre arbetsuppgifter som inte kräver utbildning eller erfarenhet.

Många av de arbetstagare som går i pension har utfört arbetsuppgifter där det idag behövs mera utbildning än tidigare. På hela arbetsmarknaden i länet önskar en femtedel av arbetsgivarna att de nya arbetstagarna ska ha en högre utbildning.

Möjligheterna till jobb ökar om man har en yrkesinriktad utbildning på gymnasiet, en eftergymnasial utbildning på högskola, universitet eller yrkeshögskola eller har erfarenhet från arbetsmarknaden. Körkort och tillgång till egen bil ökar också möjligheterna till jobb.

Olika typer av licenser och certifikat behövs också inom industrin, inom information och kommunikation och inom transportbranschen. Jobbmöjligheterna ökar om man har de yrkesbevis som krävs, exempelvis YKB och ADR inom transport.