GPS-stöldskydd säkrar skotrarna

Glada miner och klubbens nya kepsar. Till höger vid bordet Lars Willer och Jonny Lassis. foto: Hans Lundin
Textstorlek:

​Snöskoterklubben arbetar ideellt med bland annat skoterlederna i trakten. Nyheten i klubben är GPS-stöldskydd för medlemmar.

Ovansiljans Snöskoterklubb, OSSK, är en ideell förening med 237 medlemmar. Klubbens främsta mål i dag är att utveckla ledsystemet samt att få till stånd en karta över det.

På gång är att genom klubben kunna köpa GPS-stöldskydd. Det är en sändare med magnet som fästs på ett dolt ställe på skotern så att den går att spåra vid stöld.

Klubben ingår i paraplyorganisationen Nordic Area som omfattar tre län och fem kommuner. Den totala spårlängden är 3 000 kilometer. Klubben är indelad i byalag som svarar för att sladda spåren så de kan hållas öppna. I klubben finns fyra snöskotrar, sladdar för spårhållning och en bärgningsmatta för transport av trasiga skotrar.

Medlemmar i skoterklubb betalar samtidigt spåravgift, 600 kronor om året,och får åka i spåren som omfattas av Nordic Area. För en dag kostar det 100 kronor för en ickemedlem.

Björn Sohl bedriver snöskotersafari för turister i Grönklitt vintertid. Han berättar om skoteråkandets baksida, att ute i landet sker varje år en hel del olyckor med snöskotrar där förarna visat sig vara onyktra.

– Många tror att det är buskörande ungdomar som står för det, men det är fel, säger Björn. Enligt Trafikverkets statistik är det mest män i åldrarna 47-55 år. De tror att de behärskar maskinen och att det väl inte kan vara så farligt att ha lite innanför västen då de ska köra. Det är just då olyckorna inträffar. Inte sällan med dödlig utgång.

Vid årsmötet valdes tio medlemmar in i styrelsen, bland andra Jonny Lassis (ordförande), Kenneth Persson (kassör) och Lars Willer (sekreterare).

Hans Lundin