Annie Lööf klär i ledartröjan

Textstorlek:

Annie Lööfs jultal i förra veckan visar att Centerpartiet håller en stadig kurs och ökar sin väljarandel medan moderaterna verkar söndrade i bland annat invandrings- och flyktingfrågan, KD kämpar utanför riksdagsspärren och ”liberalernas” kompass stundtals snurrar betänkligt.

Annie Lööf tog upp de viktigaste frågorna, fokus låg på försvar och företagande. Hon gjorde det med självförtroende, utan att läsa innantill och på ett sätt som imponerar – till och med på politiska motståndare. ”Lööf har onekligen haft ett bra 2016 så här långt. Och striden för försvar och för företagande är väl vald ur såväl realpolitiska som politik-politiska perspektiv”, skrev Vidar Andersson (S) i Folkbladet.

Centerpartiets gamla ärkefiende Aftonbladet skrev i en ledare signerad Eva Franchell:

”Annie Lööf är antagligen den skickligaste politiker vi har just nu” Hon ”ställer sig inte i skuggan bakom någon Moderatledare igen”. Samt: ”hon vet vad hon gör. Hon placerar sig i centrum.” Ljuv musik för Centerpartister, givetvis. Och det faktum att omdömena levereras från andra sidan blockgränsen visar att Center-ledaren nu åtnjuter respekt långt utanför de egna leden.

Så var det inte i början av hennes partiledarskap. Annie Lööf var närmast uträknad. Vändningen kom efter framgången i valet till EU-parlamentet och manifesterades ytterligare i efterföljande val till riksdagen.

Sakpolitiskt intar Lööf skickligt en mittenposition. Hon påtalar att partiet står för en fortsatt human flyktingpolitik, men med reglerad invandring. Familjeåterförening ska kunna äga rum. Partiet har inte likt Löfvens socialdemokrati och gråtande miljöpartister svängt 180 grader, utan håller en anständig kurs. Samtidigt är Centerledaren tydlig gentemot hedersvåld och gängkriminalitet, som bland annat yttrar sig i attacker på blåsljuspersonal.

I klimatfrågan påpekade hon att det inte räcker med ordet ”miljö” i partinamnet för att åstadkomma resultat.

Mest engagerad blev Annie Lööf när hon tog upp valfriheten i välfärden och utredaren Ilmar Reepalus (S) infernaliska förslag om att stoppa vinster för företag som gör goda insatser i vård, skola och omsorg.

För Annie Lööf är möjligheten att kunna välja förskola ett sätt att få vardagspusslet att gå ihop – och så är det för miljontals svenskar.

Försvaret slutligen. Centerpartiet vill höja anslagen med elva miljarder kronor så att Sverige kommer upp i samma nivå som de nordiska grannländerna. En självklarhet. Hon var också tydlig med att Sverige inte får släppa in ryska intressen i gotländska hamnar. Också en självklarhet.

Den eleganta hänsyftningen till den tidigare Center-giganten Thorbjörn Fälldin med orden om att hålla gränsen var klockren. Annie Lööf klär i ledartröjan!

Bo Höglander