Skola för nyfiken politik

Vi står snart inför ett nytt val. Vuxenskolan och Centerpartiet vill nu utbilda fler i politik för bättre engagemang i demokratiska frågor. Foto: Stockphoto
Textstorlek:

​Fler behövs i demokratiarbetet. Därför startar Studieförbundet vuxenskolan och Centerpartiet kurser i politik, demokrati och påverkan.
– Många vet inte hur det går till, säger Karin Örjes på vuxenskolan.

Om två år är det val igen. Förra gången, 2014, blev valnatten en rysare med stora politiska förändringar. De rödgröna blev större än Alliansen och vann.

Men de stora vinnarna var Sverigedemokraterna. Frågan är vilken roll partiet spelar 2018. Många bedömare menar att svensk politik är i en rejäl gungning med två försvagade block i spåren av flyktingkris och integration, och partier som på ett nytt sätt närmat sig SD.

Karin Örjes, som också är engagerad i Centerpartiet, menar att om intresset för politik ytterligare minskar försvinner kunskap, syfte och betydelse, som i sin tur påverkar synen på det demokratiska samhället.

Syftet med kursen ”Nyfiken på politik” är att ge människor en chans att skaffa sig mer kunskap om politik, inte nödvändigtvis bli politiker, menar Karin. Hon understryker att det inte handlar om att skapa nya centerpartister, snarare skapa verktyg för en bättre förståelse hur poltik fungerar.

Det innebär också kunskaper om hur tjänstemän jobbar och hur arbetet mellan politiker och tjänstemän fungerar. Alla som är intresserade är välkomna till de tre tillfällena som är gratis.

Kurser har redan startat medan andra väntar på att komma igång beroende på hur stort intresset är. Avesta, Borlänge, Rättvik, Ludvika, Gagnef och Falun är de som hittills anmält att de ska ha kurser i politik.

I kursen ingår tre moment.
1. Hur går det till när när man fattar beslut? 2. Hur är det politiska systemet uppbyggt med nämnder och kommunstyrelse? 3. Vad är politikerns respektive tjänstemannens roll?

– Som politiskt engagerad i Centerpartiet är jag lite färgad av det. Men det viktigaste är vad deltagarna vill ta upp och diskutera. Huvudsyftet är folkbildning för demokratins skull. Det är upp till var och en vad man sen tänker använda sina politiska kunskaper till, säger Karin.

Hon tror att kunskap är en av de nycklar som behövs för att stärka folks engagemang i politiska och demokratiska frågor.

Med tanke på det stundande presidentvalet i USA och höstens grova smutskastningar, tycker Karin att det är viktigare på länge att få fler människor att lära sig och engagera sig för det politiska arbetet. Det finns en risk menar hon att bränslet för politikerförakt ökar med det som händer i Amerika just nu.