Stig, 73, har över 800 Maraton i benen

Stig Söderström gör tummen upp för motion och löpning. Det är aldrig för sent att börja säger han. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Tummen upp för löpning och motion. Borlängelöparen Stig Söderström, 73, har nu sprungit 812 maratonlopp och några planer att sluta har han inte.
– Jag trivs och mår bra, säger han.

Det berättas att en av de första nyhetsrapporteringarna med tyngd var när den grekiske soldaten Feidippides sprang allt vad han orkade efter den grekiska segern vid Marathon 490 före vår tidräkning till Aten för att för stadsborna berätta att perserna var på väg.

Denna 42 kilometer långa väg kom att ge upphov till en av de mer kända och populära springtävlingarna i världen, Maratonloppet. En som med råge har genomför denna tävling, hela 812 gånger, är Borlänges egen Mr. Maraton, Stig Söderström 73 år gammal hemmahörande i Kvarnsvedens GOIF- FIK.

Stig är inte själv helt hundra, men med hans ålder kan han vara den som har sprungit flest Maratonlöp, plus alla andra tävlingar han genomför, som Lidingöloppet där han snart är uppe i 30 stycken. Och det spelar ingen roll om Stig är skadad eller mår pyton och spyr – i mål ska han, och i mål kommer han.

Möjligen ska en tornado få stopp på denne Forest Gump (som i filmen med samma namn springer så länge att skägg och hår växer över sina breddar). Som den gången Stig dök i en backe.

– Jag deltog i en tävling och kom till en backe. Där ramlade jag så illa att halva knäskålen syntes. De la om och tejpade ihop det hela. Sen sprang jag de sista tre milen så. Det gick bra men det blev till att sy sen, säger Stig.

Det har hänt att han har sprungit två maraton på samma dag. Ett år, 1996, sprang han 610 mil sammantaget. Han har tävlat i 31 länder och slitit ut mer än hundra löparskor. Han har aldrig åkt Vasaloppet på skidor men skulle kunna tänka sig att springa de nio milen från Sälen till Mora.

– Visst, kroppen förändras och är inte samma som för tjugo-trettio år sen. Men jag trivs och mår mycket bra av att springa. Jag vill överträffa mig själv. Den sociala biten inte att förglömma. Det är kul att komma till andra länder och träffa olika folk, säger han.

Det hela började i unga år. Stig, som de flesta andra på den tiden, var utomhus och höll på med friidrott. Det var allt från längdhopp till olika springtävlingar och hopp över en höjdhoppsställning som Stigs morfar hade tillverkat. Tider klockades och resultaten fylldes på i anteckningsboken.

Kondition och teknik förbättrades och Stigs vinnarskalle fick ny näring för varje gång resultatet visade på en förbättring. Första utlandstävlingen var redan 1957 och sen har det som sagt rullat på. Efter grundskolan läste Stig vidare på tekniskt gymnasium. I lumpen på I13 i Falun var han gruppchef.

Vägen gick sedan till Mockfjärd där han sattes att rita hus. Åren före pensionen var han hjälplärare på Gruvrisskolan i Falun. Nu på den pensionerade övertiden ägnas den mesta tiden åt löpning och olika tävlingar.

Stig är uppe i otroliga 812 Maraton och det lär inte sluta där. Något direkt mål har han inte utan så länge kroppen vill och kan tänker han fortsätta.

– Visst går det långsammare men jag anpassar mig. Det är så man får göra.

För många som har kommit upp i åren och gått över till att bli så kallade soffpotatisar, kan detta med träning och motion kännas som en lång och svår uppförsbacke.

Man kanske till och med tycker att man har blivit så gammal att det inte längre spelar någon roll om man ägnar sig åt att träna eller inte. I det läget är det lätt att tappa sugen om man inte får en knuff framåt.

Stig menar att det är aldrig för sent att vare sig lägga om kosten eller börja träna så smått.

Men har man inte rört på sig tidigare ska man börja lugnt. Han förklarar att har man som han sprungit hela tiden är kroppen van på ett annat vis än den som börjar träna efter många år av stillasittande.

– Till exempel kortare promenader och successivt öka på om man tycker det. Det viktigaste är att man tar det i den takt man känner att man klarar av och inte börjar för häftigt. Då är det lätt att bränna ut sig och tappa sugen.