Ny kulturfestival fokuserar inte bara på skummande öl

Mats Olsson och Staffan Wiklander vid en humelväxt i Magasinet i Falun. De har tagit ölfestivalen ett steg längre. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Falun har fått en ny och lite annorlunda tillställning. En öl- och kulturfestival som förenar öl, teater och musik.

– Det känns som ett nytt grepp vi kan jobba vidare på, säger en av arrangörerna Staffan Wiklander.

Det råder sedan många år tillbaka en öl-boom i Dalarna. Privata mikrobryggerier har minst sagt poppat upp som svampar ur jorden.

Tradition och förnyelse förenas och sätter en lokal prägel på den övriga ölmarknaden.

Många förknippar säkert ölfestivaler med de stora ölländerna i Europa. Men enligt Mitt köks lista ligger Sverige inte långt efter. Ölfestivaler pågår i stort hela året.

För Dalarnas del har Söderbärke Mikro ölfestival dominerat i många år.

Falu öl- och kulturfestival hakar nu på trenden efter Söderbärke, men lägger till teater och musik som en egen nisch.

För tillfället finns cirka 17 mikrobryggerier i länet.

De inbjudna dalabryggarna till Magasinet i Falun var: Äppelbo bryggeri, Mora bryggeri, Ryentorps, Walhöll brygghus, Bergslagens brygghus, The beer factory, Mjelga hantverksbryggeri, Falu brygghus, Oppigårds bryggeri och Sälens fjällbryggeri.

Staffan Wiklander har en bakgrund som musiker i Blå Grodorna. I pauserna på föreställningarna serverades eget öl och korv.

Så det här med att hålla på med öl har legat Staffan varmt om hjärtat. Tillsammans med Mats Olsson driver de Falu brygghus.

Idén till en egen festival i Falun har växt fram under åren.

Men det skulle inte bara handla om öl.

– Olika dryckestraditioner bottnar i gruvan på 1600-talet. Då fanns cirka 240 krogar i stan där flera drevs av änkor till gruvarbetare. Säkerligen hördes både sång och musik bland kroggästerna. Vi har tagit lite av det där och lagt till teater och musik för att höja kulturvärdet och sätta vår prägel på det hela, berättar Staffan och Mats.

Magasinet vid järnvägen, ett före detta tegelgodsmagasin på tiotusen kvadrat, förknippades länge med den rivningshysteri som många av Faluns trähus drabbades av.

I dag finns flera verksamheter i byggnaden, och för Staffan och Mats var det naturligt att förlägga festivalen där.

– I första hand handlar det om att få ihop det ekonomiskt. Sen hoppas vi på en fortsättning och kanske en utveckling.

Good Harvest stod för musiken. Gruppen består av Hanna Enlöf och Ylva Eriksson från Falun. De är inspirerad av svensk folkmusik samt amerikansk roots och country och har ofta jämförts med artister som Simon & Garfunkel och First Aid Kit.

Pjäsen Audiens av Václav Havel är en allvarsam och rolig berättelse om en bryggmästare och Vanec, en arbetare på bryggeriet.