Växande festival som lockar trettiotusen

Veckan lockar cirka 25 000 - 30 000 besökare till Älvdalen  Foto: Anita Norgren
Textstorlek:

Älvdalens Musik- och motorfestival blir allt större. Tomma butikshyllor, nerskräpning och verksamheter som håller stängt. Kommunen genomgår en stor omställning som till stor del är positiv.

Torbjörn Wallin och Niklas Nouvel tyckte att något måste hända. 2002 startade de Älvdalens musik och motorfestival. Fokus låg på musik, med cirka 40 liveband.

Men motordelen tog över. Första året besökte cirka 240 amerikanska bilar orten. Sedan dess har antalet tiodubblats. I morgon lördag väntas cirka 25 000 - 30 000 besökare till orten. Detta är mycket folk för ett samhälle med cirka 3 000 invånare, menar Wallin. Det är många älvdalsföreningar som samarrangerar.

I år engagerar sig 70 företag och 22 föreningar. Evenemanget pågår i åtta dagar med intäkter på flera miljoner.

Mopeder, traktorer, hästar, tivoli, marknad, snöskotrar på vatten och ett gäng liveartister. Wallin berättar att veckan utvecklats till att inrymma ett brett utbud. Från barnkalas till pensionärskalas. Från idrottstävlingar till motortävlingar.

Frågan är om detta är en strategi för att locka en bredare publik till Älvdalen. Wallin svarar: Vi har låtit många föreningar i Älvdalen vara med att arrangera saker under veckan. Detta gör att flertalet arrangemang, rent publikmässigt är helnyktra, städade och familjära. Vi tycker det blir en trevlig touch på det hela.

River Valley Run samlar den
i särklass största publiken. En cruising genom ett tiotal älvdalsbyar. Festivalveckan växer för varje år. Men den kan inte mäta sig med Rättviks Classic Car Week.

– I Rättvik är boendeutbudet större. Detta gör att vi inte kan dra lika mycket folk till Älvdalen som vad Rättvik kan. Det är tekniskt omöjligt. Så vi försöker inte ens. Idag ligger vi på en lagom nivå. Om man nu ska beskriva tusentals besökare i lilla Älvdalen som lagom, säger han och skrattar.

Så hur påverkar festivalen Älvdalen, dess invånare och näringsidkare? Wallin svarar att om det inte vore för motorveckan så hade många handlare inte funnits.

De större handlarna säger att detta är den handelsmässigt största helgen på hela året. Den är större än både julen och påsken. En stor del av semesterperioden i Älvdalen har blivit flyttad. Numera är veckan en semesterperiod där ett flertal arbetsgivare stänger sin verksamhet för att många arbetstagare vill vara lediga.

Och de som har verksamheter som måste hålla igång har svårt att klara arbetskraftssituationen. Den kommunala verksamheten exemplifierar detta.

Verksamheten har tvingats till förändring. Detta har påverkat schemaläggning och annat för kommunen, på gott och ont, menar Wallin. En företagare som gynnas särskilt är ICA-handlaren Bengt Leandersson. Han märker att arrangemanget växer.

– Det är oerhört många kunder men snittköpen är inte så stora. Jag tar in extra personal samt vikarier för att täcka ledighet, säger han.

Leandersson bevittnar de negativa effekterna. Fylla gör att det kan bli stökigt i butiken. Men stämningen är ofta glad och trevlig.

– Folk söker något snabbt och enkelt. På lördag är vi som en stor kiosk. Mycket glass och godis går åt, berättar han.

Många är positiva.

Finns det någon som är negativ?

– Att samla så här mycket folk är inte helt okomplicerat. Självfallet finns det negativa röster. Men jag upplever att 95 procent är positiva. Det är svårt att göra alla nöjda, säger Wallin.

En som är positiv är Malin Lönnbert Wallin som är gift med Torbjörn Wallin. Hon har förberett sig inför festivalveckan genom att putsa och fixa på sin Volvo amazon kombi-67:a. Bilen har helrenoverats och ska ställas ut.

– Jag har ägt samma bil hela mitt liv. Jag fick ta över den efter min far. Nu ska folk få titta på den.

Malin kan se att bilintresset bland kvinnor ökat. Hon ser själv fram emot veckan. Det negativa är nerskräpningen, något hon ser på nära håll. Städning har fallit på hennes lott.

Det är 15.e gången som Musik- och motorfestivalen arrangeras. Men först nästa år är det 15-årsjubileum.

– Vi har diskuterat när vi ska fira. Vi enades om åren som gått, och inte antal gånger vi arrangerat. Hur vi ska fira återstår att se, säger Torbjörn Wallin.

Emely Bakken