Nu blir dalapolisen fler

En tuff sommar kan vändas i något positivt. Snart väntas dalapolisen få förstärkning av både poliser och civila. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Dalapolisen har i sommar inte kunnat åkt ut på vart tionde larm. Men fler poliser och civilanställda är nu på gång.
– Folk kan känna sig trygga men det kan ta lite längre tid innan vi kommer, säger områdeschef Lars Lindahl.

Två scenerier. Bråk utbryter på ett hotell i Sälen. Vakterna måste tillkalla polis. Med endast en radiobil i området, som är på annat uppdrag söderut, tar det längre tid än normalt för radiobilen att komma till hotellet.

Förra veckan fick polisen stopp på en kidnappare i en bil i Dalarna. Extra resurser som helikopter och angränsade länspoliser sattes snabbt in och mannen kunde gripas.

– Så här ser det ut. Med den nya polisorganisationen är vi redan en slags storregion. Fördelen vid skarpt läge är att vi hjälper varandra med extra resurser. Vid mindre brott ser det lite annorlunda ut. Det geografiska avståndet och radiobilarnas position kan det ta längre tid än normalt, säger Lindahl.

Men sommaren har varit ovanligt tufft för dalapolisen med bland annat tre mord och flera mordförsök. Lindahl ser i nuläget inga speciella mönster som fler turister eller att morden skulle hänga ihop. Enligt nyhetsbyrån Sirén, som sammanställt statistisk om antal larm till antal utryckningar, är det en dramatisk förändring.

I nästan tio procent av samtliga larm som kom in hade man inte möjlighet att rycka ut. Lindahl menar att sommarens brottsvåg är en slump och hänger delvis samman med personalbrist. Det var just det med personalbrist. Lindahl menar att det både stämmer och inte stämmer. I nuläget finns sex radiobilar i Dalarna dygnet runt. Sammanlagt kan 500 poliser befinna sig här, men mer troligt är runt 350 stycken.

– Dalarna är inte mer utsatt än andra län. Visst har poliser slutat. Är det tillräckligt många under en period uppfattas det som mycket. Men ser vi till de nya regionala enheterna är vi egentligen fler poliser som samarbetar över länsgränserna. Den här sommaren har varit en av de extremaste som vi har upplevt på länge, men jag tror att det redan till nästa år kan bli bättre.

Vad som får Lars Lindahl och kollegorna på dalapolisen att känna vind i seglen inför nästa år, är att fler medarbetare nu är på gång. Dels ska ett tjugotal civilanställda plockas in med uppgift att avlasta den många gånger tidskrävande administrationen som poliser är så kända för att hamna i. Dels är ett trettiotal poliser på gång.

En polis tar tre år att utbilda, och här menar Lindahl kan det slå lite olika beroende på var resurserna behövs mest. Fördelningen ska göras mellan bland annat Dalarna, Örebro och Värmland. Oavsett var poliserna hamnar ligger ett brett samarbete i botten menar Lindahl.
Så för Dalarnas del ser det ljust ut på polisfronten menar du?

– Ja det tycker jag, säger Lars Lindahl.