Leksand satsar på finalspel

Leksands coach Jason Ochart har tagit Leksands basebolls seniorlag till första seriesegern på över tio år. Foto: Leksand Reklam och foto
Textstorlek:

​Leksand basebolls seniorlag säkrade seriesegern förra helgen när de vann över Stockholm. I helgen spelas semifinal och i finalen helgen efter kan det bli två dalalag som tävlar.

Leksand är inte bara ishochey. Förra helgen vann Leksands basebolls seniorlag seriesegern. Nu väntar semifinal i helgen då Leksand på hemmaplan får möta Sölvesborg, fyra i serien.

– Jason Ochart, Leksands nya amerikanska coach och spelare för i år har betytt mycket för laget. Han är kunnig, en bra ledare och bidrar även med att spela, säger Per Strid som arbetar i klubben med bland annat kontakter med coacher. Han rekryterar även spelare och fixar med det mesta.

Per Strid tycker det är kul att arbeta med sådant som han menar har potential att växa.

– Internationellt är baseboll 20 gånger större än ishockey, säger han.

Baseboll kommer från USA och har spelats i klubben i Leksand sedan 1962. Det var en ung kille, Ove Leander, som tillsammans med några kompisar bildade ett lag inom en då helt okänd sport. Laget är fortfarande ett av de främsta i Sverige.

Enligt Strid var klubben som störst under 1990-talet men han har en känsla att intresset för baseboll ökar nu igen.

Tidigare var det vanligt att man spelade ishockey på vintern och baseboll på sommaren. Så är det inte nu, enligt Per Strid.

– Tävlingssäsongen för baseboll är maj-september och resten av året är det träning. Vi har en så kallad slagtunnel där man kan slå och kasta till varandra. Vi brukar också vara i tennishallen och träna.

Några i klubben, främst ungdomar, åker även utomlands för att spela, i första hand till USA.

Basebollklubben i Leksand har ett 70-tal aktiva spelare, i åldrarna 6-7 år och upp till drygt 30.

När det gäller könsfördelning är det ungefär 50-50. Damerna spelar i en egen serie och då kallas det softboll.

För de unga finns en juniorserie och även turneringar för de som är yngre än 14 år.

Per Strid berättar att Leksands basebollklubb växer som förening. Men det behövs pengar.

– Allt kostar pengar, som exempelvis resorna. De som spelar fotboll kan ofta spela länge mot lag som inte är så långt borta. Men vi måste iväg när vi ska möta andra lag. Det finns baseboll-lag ända från Umeå i norr till Sölvesborg i söder.

I Dalarna finns det två basebollklubbar och det är i Leksand och Rättvik.

– Rättvik är lika stora som oss på herrsidan, men det finns inget softboll-lag för damer, säger Per Strid.

Både Leksands och Rättviks seniorlag spelar semifinal nu i helgen. Leksand spelar två matcher mot Sölvesborg på lördagen och blir det oavgjort spelas avgörande match på söndagen. Rättvik möter Stockholm i semifinalen. De som vinner spelar final helgen därpå.

Leksands damer har också säkrat segern i grundserien i softboll. För dem väntar semifinal och förhoppningsvis final kommande helger.