Ny fest i Falun ska sy ihop besökare med butiksägare

Per-Anders Björkman hjälper en kund. Som ny butiksägare i Falun är han osäker vad en stadsfest ger honom. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Falun har fått en ny stadsfest. Karuseller, marknadsförsäljning och nöje.
Men vad säger näringsidkarna. Får de ut något av detta?

Det har varit en del turer kring större evenemang i centrala Falun. I flera år var Falukalaset med marknad, tivoli och artister det stora dragplåstret.

För två år sedan tog Falu folkfest över med ungefär samma innehåll. Nu har det evenemanget gått över i en tredagars å-fest, som syftar på det så kallade å-rummet kring Faluån och huvudarrangör är Falu kommuns Kultur- och fritidsförvaltning.

Arrangörsbas Per Staffas säger att det också behövs privata sponsorer för att det hela ska gå runt.

Idén med den nya stadsfesten enligt Staffas är att man har slagit ihop flera evenemang och flyttat detta nära eller intill vattnet, då tidigare uppfattningar menat att evenemang kring ån varit för få. Precis som de flesta stadskärnor består också Falun av olika butiker.

Dalabygden begav sig ut på ett litet experiment. Om nu arrangören vill har fler privata sponsorer, hur ställer sig då näringsidkarna till det hela, hur uppfattar butikerna som ligger längst bort från ån själva festen?

Längs Åsegatan duggar butikerna tätt på båda sidor.

Dalabygden går in i flera och får bland annat höra följande: vi visste inte om detta, vet inte om det ger oss något, har inte tid att prata nu.

En som tar sig tid är skomakaren Per-Anders Björkman. Hans lilla butik är nyöppnad, och han visste inte heller så mycket om den nya stadsfesten.

– Fick reda på detta för en vecka sen och i ärlighetens namn vet jag inte vad det är. Till nästa år ska jag informera mig bättre om det är något för mig, säger han.

En kund kommer in. Hon har precis fått nys om Per-Anders butik. Tydligen har det spridit sig från mun till mun.

Per-Anders säger att han är inte med i Faluns centrala stadsrum heller men funderar på det. Per-Ander som kommer från Ludvika var tidigare med kring centrumhandeln och evenemangen där.

Han säger att det är inte lätt att ordna något när det ofta blir många viljor som drar åt olika håll. Att få med alla är nästan omöjligt menar han.

– I Ludvika prövade man bland annat med kända artister. Men det som slog bäst var när lokala förmågor spelade. Jag tycker det är bra med en Falufest. Frågan är vad vi näringsidkare får ut av det?