Sparkad chef förbryllar

Annika Varghans har gråtit över kollegan Lars Enlunds uppsägning. Han var en mycket bra chef som hade fått ordning på saker. Jag tänker sluta, säger hon. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Chefen för samhällsutvecklingsförvaltningen Lars Enlund har fått sparken på Rättviks kommun. Någon direkt förklaring ges inte.

Lars Enlund fick sluta sin tjänst för en vecka sedan efter cirka två och ett halvt år.

Det bekräftar kommunstyrelsens ordförande Annette Riesbeck (C) på telefon. Hon vill inte gå in i detalj varför Lars sparkades, men säger att Rättviks kommun inte längre har förtroende för honom vilket en politisk majoritet står bakom.

Enligt källor ska det ha funnits meningsskiljaktigheter mellan kommunstyrelsens andre ordförande Inge Östlund (C) vilket Riesbeck bekräftar.

– Inge är driven och vill få saker gjorda. Han har haft synpunkter. Nu är det inte sällan en person i en konflikt, säger hon.

Dalabygden har sökt Lars Enlund för en kommentar men har inte lyckats nå honom.

En som har jobbat med Lars är arkitekten Emma Larsson. Hon arbetade på Rättviks kommun i fem år men valde själv att sluta för att familj längtade till en större stad.

När hon hörde att Lars hade fått sparken blev hon förvånad. Hon hade en bra relation med honom och minns honom som samarbetsvillig och en rätt bestämd person.

– Lars sa vad han tyckte och var inte rädd för att fatta svåra beslut. Han var noga med att varje underlag skulle innehålla fakta. Där stöttade han oss på ett bra sätt. Han ville också bygga broar mellan kommuner, säger Emma.

Hon berättar att Lars var chef över en förvaltning med många bollar i luften. Kultur, ungdom, fritid, bidrag, näringsliv, miljö och bygg, mark, trafik och väg med mera. Emma menar att det är en mycket tuff uppgift att vara chef över så många områden. Flera av dessa områden ges oftast små resurser menar hon. Han jobbade så mycket att han flera gånger var på väg att gå in i väggen

Emma säger att det är svårt för mindre kommuner att rekrytera kompetent personal vilket skapar personalbrist.

I dag jobbar hon på Gävle kommun och har på sin avdelning fjorton kollegor mot två i Rättvik

Vad tror du om konflikten med Inge Östlund?

– De hade sina duster i utskottet det hade de.

Mats Lindström