Ny bok för bättre hälsa

Textstorlek:

​Efter att ha fått många förfrågningar skrev Karin sin första bok. Det blev en guide till ökat välmående och hjälp att förstå sig själv och andra.

Karin Fredriksson i Malung är utbildad socionom och avslappningslärare och sedan några år tillbaka utbildad i holistic addiction medicin hos Bitten Jonsson, beroendespecialist. Karin har lång erfarenhet av att hjälpa människor som mår dåligt.

Hon håller kurser och föreläsningar, samt har enskilda samtal och samtal med par sedan många år tillbaka. Frågeställningar som kommit upp genom åren har Karin använt sig av när hon skrivit den nya boken Våga leva din sanning – guide till ökat välmående.

– Till mig kommer de för att få hjälp för sin ångest, sin depression eller sina problem med sömnen och relationer med mera. Många som gått i behandling för sina besvär har aldrig kommit riktigt ända fram och inte förrän jag kom på att hos många finns det ett beroende eller medberoende i grunden så ändrades det.

Det finns olika beroenden, som exempelvis alkohol-, drog-, spel-, arbets-, shopping-, och datorberoenden. Eller beroende av bekräftelse, att känna sig duktig och omtyckt.

Boken Våga leva din sanning riktar sig främst till personer med beroendeproblematik.

– Men den passar alla som vill förstå sig själva och andra bättre, poängterar Karin.

Hon förklarar att i möten med en människa som har ett otrevligt beteende som beror på dålig självkänsla kan man lättare stå kvar och låta bli att dras med i det negativa om man är trygg och sann mot sig själv.

– När jag lever min sanning väcker jag upp den hos andra, förklarar hon.

För att komma till rätta med sitt beroende behövs ofta hjälp och stöd. Beroende beror på en obalans i hjärnan, men det går att träna, vilket Karin utvecklar mer i sin bok.

Många gånger hör det ihop med en låg självkänsla, med problem att säga nej. Hen vill bli omtyckt, måste vara duktig och vågar aldrig riskera att misslyckas eller göra andra ledsna.

Det kan framkalla ångest som i sin tur kan leda till ett beroende av något slag, enligt Karin.

– För att må bättre måste man gå från att vara utifrånstyrd till att bli inifrånstyrd. Det vill säga att gå från att göra som andra vill till att istället bry sig om sina egna behov.

Många som försöker sluta med ett beroende tar istället till ett annat. För att inte göra det fordras en helhetssyn.

Mer motion, tillräckligt med sömn, mindre stress och andra livsstilsförändringar måste kanske till för att må bättre.

– Det är viktigt att jobba med alla bitar, men maten är nog viktigaste. Skräpmat och tillsatser med mera ställer till mycket. Många vet inte om att anledningen till att de mår dåligt ofta beror på kosten.

Karin berättar också att i grund och botten krävs motivation för att kunna förändras.

– Det gäller att fråga sig vilka konsekvenser får mitt beroende. Kanske går man upp i vikt, får ont, blir trött, får humörsvängningar och relationsproblem med mera.

I boken förklarar Karin mer om beroende men ger också insikter och verktyg för att komma vidare och börja må bättre.

Onsdag 27 april blir det boksläpp på Malungs bibliotek.