Sälen stöttar nu Bjursås

Bjursås Skicenter har nu investerat och lånat in en personal från Sälen. Tanken är fortsatt utveckling och ett hållbart koncept som får folk att komma. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​En fyrstolslift var planen. Ägarna satsade hårt och bestämt. Bygget blev dyrare än förväntat och konkursen var ett faktum. Nu, tre år senare, är Bjursås Skicenter åter i drift.

Pengarna tog slut. Detta är specifikt för branschen. Det krävs stora investeringar och ett stort risktagande för att driva skidbackar till framgång.

I dag sköter konkursboet driften vid Bjursås Skicenter. Per Kempe blev tillfrågad om han ville driva verksamheten under vintern.

Han tackade ja. Kempe bor i Sälen. Han har jobbat i Kläppen under åtta års tid. Han känner till branschen.

– Det är synd när någon satsar på sin verksamhet och att det sedan går över styr. Att skidbacken gick i konkurs var oturligt. Men sånt händer. På Kläppen diskuterade vi frågan. Kan vi hjälpa en branschkollega genom att låna ut mig så gör vi det, berättar Per Kempe.

Syftet är att få en stabil drift och börja utveckla anläggningen. Målet är att hitta en långsiktig ägare. Det är en väldigt fin anläggning, tycker Kempe som ser fram emot att få fart på den igen.

Att arbeta i Bjursås passar honom utmärkt. Han känner starkt för bygden. Släktskap finns i både Bjursås och i centrala Falun vilket gör att han tycker det är extra roligt att hjälpa till.

Det finns mycket värden i verksamheten, menar han. Den är viktig för Bjursås som by och beskrivs som en av Faluns ”livsnerver”. Skidbacken utvecklas snabbt. I dag finns cirka 50 anställda. Personerna i fråga jobbar under säsong. Ambitionen är att fler arbetstillfällen i framtiden ska komma till.

Företaget måste växa och Per Kempe har en strategi för hur detta ska gå till. Först och främst måste man få en stabil drift. Därefter måste man leverera en bra produkt. Personalen ska känna sig stolta över produkten de säljer. Sedan gäller det att marknadsföra detta, vilket kan vara en utmaning.

Kempe berättar att de måste bli bättre på att förmedla att verksamheten åter är igång. När gästerna väl kommer är det viktigt att se till att de får en upplevelse utöver det vanliga.

Och bättre och bättre går det. Under vintern har många hittat till skidbacken. Under sportlovet är det fullbokat. Per Kempe konstaterar att de har två typer av gäster. Logigäster bor antingen i stuga eller i husvagn. Det handlar om en barnfamilj från Mellansverige, Sala, Västerås, Uppsala eller Enköping. Mälardalen och strax norr om denna.

En aktiv barnfamilj i närområdet karakteriserar dagsgästen. På frågan om skidbackens överlevnad med tanke på ett allt mildare klimat svarar han att konstsnö- anläggningar blir allt viktigare framöver för att säkra en bra produkt.

– De är redan helt nödvändiga. Natursnöanläggningar orkar inte med dagens belastningar. Investeringsbehovet ska öka ytterligare. Vi kommer att lyckas.

Emely Bakken