Hon skapar artisternas scenkläder

Textstorlek:

När popgruppen Alcazar når Falun med sin show passar Margaretha Julle från Borlänge på att se dem. Det är hon som har designat deras scenkläder.

Alcazar spelade för utsålda hus på Hamburger börs i Stockholm och på Rondo i Göteborg, med början i februari 2015. Dessutom vann de bästa scenshow nu på QX-galan. Margaretha Julle från Borlänge är ansvarig för kläderna som alla på scenen bär under framträdandena. När de spelar i Falun är hon där för att se deras show.

– Jag brukar inte hinna med att gå och se showen när de turnerar, men nu när de är på hemmaplan ska jag passa på, säger Margaretha.

Hon har designat Alcazars scenkläder sedan 2008.

– Vi har blivit ett så sammansvetsat gäng sen början. Då är det alltid lättare när man känner varandra och förstår varandra kreativt, och jag vet vad de trivs i med mera. Det är inte bara att kliva i ett plagg, kläderna betyder mer än många tror. De berättar sitt eget språk och det ska vara synkat med låtarna. Vad ska de berätta? Ska det vara dramatiskt, enkelt eller extravagant?

Margaretha har också gjort kläder till andra artister, bland annat Peter Jöback, Helen Sjöholm, Jerry Williams, Charlotte Perrelli, Hanna Hedlund, Nina Söderquist och Johan Boding. Den senaste var Camilla Läckbergs paljettklänning som hon bar på melodifestivalen, där hon var en av låtskrivarna till Anna Book låt.

– Det har blivit 25 olika nummer och bidrag till melodifestivalen som jag har designat under åren. Jag stod även för Sanna Nielsens scenoutfit när hon vann tävlingen 2014.

När Albin och Mattias gick vidare till andra chansen bar även de Margarethas kreationer.

Margaretha har ända sedan hon var liten haft ett intresse att sy. Mycket kommer från hennes mamma Gun Julle i Borlänge.

– Mamma hade många kurser i sömnad av sockendräkter och mycket annat hantverk. Jag gillade att vara med på kurserna och ha mina egna små projekt. Redan på lekis satt jag hellre och sydde på rasterna än var ute och lekte på rasterna.

– Jag minns än i dag hur kul jag tyckte det var att sy, berättar Margaretha.

Det blev designskola i Uppsala för Margaretha och då kände hon att design åt det lite mer extrema hållet lockade mer än det rent kommersiella.

– Efter utbildningen 1996 fick jag kontakt med modedesignern Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson och hjälpte honom att sy till olika teaterproduktioner i Stockholm under några år.

Margaretha flyttade till Stockholm och arbetade så småningom som kostymansvarig på Göta Lejon där de sätter upp musikaler.

Hon kom i kontakt med många artister som ville ha hennes tjänster och det blev fler och fler egna projekt för henne.

För tio år sedan startade Margaretha sin egen ateljé, Margaretha Julle Design, och där är det full fart i dag. Hon känner sig priviligierad som kan arbeta med det hon brinner för och kunna leva sin dröm.

– Jobben växer inte på träd precis och vi är inte så många som kan jobba med det jag gör. Konkurrensen är hård men jag kan till och med ha anställda inför stora projekt.

Som kostymör och designer håller hon sig alltid uppdaterad om nya material med mera och reser därför mycket till bland annat New York, London och Paris. Hon köper in tyger med mera och det blir många tunga väskor att bära.

– Det är ett roligt jobb men det kan vara slitigt också. Det kan bli stressigt att exempelvis jaga skor på stan och samtidigt vara med på repetitionerna och ändra och fixa, förklarar Margaretha.

Det häftigaste med arbetet som kostymör tycker hon är när hon ställts inför nya kreativa utmaningar och när resultatet sedan blivit bra. Exempelvis de självlysande kläderna som Danny Saucedo och hans dansare bar under melodifestivalen 2012.

– Jag samarbetade då med en ljustekniker för att göra ett ljusnummer kan man säga. Jag skulle få kläderna med upplysta material att funka, med batterier och sändare kopplade till ett ljusbord med mera. Det var något nytt som jag inte gjort tidigare, berättar Margaretha.

För två år sedan gjorde hon en kollektion tillsammans med Peter Jöback för det välrenommerade herrmärket Sir of Sweden. Det var i samband med Jöbacks turné I love musicals. Margaretha var den som var ansvarig för allas scenkläder då och även vid hans senaste turné med Helen Sjöholm.

– Jag bestämmer tillsammans med regissören och artisterna själva vad de ska ha på sig. Och det är verkligen allt från underkläder, strumpor, skor, smycken och hattar till kläderna. Alcazar har exempelvis specialtillverkade skor från Italien och de produceras i samma fabrik som skor från Dior och Armani, avslöjar hon.

En annan utmaning för Margaretha har varit Petra Marklunds kläder med specialdesignat tyg. Petra Marklund har precis inlett sin Sverigeturné där hon bär de kläderna.

– Det var också något jag gjorde för första gången. Tyget har texter från hennes låtar och det var svårt att få rätt färg, rätt avstånd mellan bokstäverna med mera, men det var roligt när det fungerade, säger Margaretha Julle.

Maria Karlsson