Stort intresse för skogsköp

LRF Konsult bjöd in skogsägare för att rapportera om läget. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Intresset för att köpa skog ökar. Det menar LRF konsult som bjöd in skogsägare till en träff. ”Det är väl investerade pengar”, säger Jan Nygårds, skogsägare i Avestatrakten.

Trots att börsen svajar rejält kommer nästan dagligen positiva besked om svensk ekonomi. Tidigare meddelade Konjunkturinstitutet, KI, att efter cirka sju svaga år är Sverige på väg mot en högkonjunktur. KI skrev upp tillväxtprognosen både för i år och nästa år. När LRF konsult träffades i Falun kunde man bara hålla med. ”Vi är inget fattigt land”, var några av de kommentarer som kom fram på mötet.

Medverkande var lokala skogsägare som fick ge sin på skogsköp, regionala talespersoner från Dalarna, Gästrikland, Uppland och Västmanland. Vd Katarina Hedström Klarin, talesperson och skogsägare, gav också sin bild av hur det är att köpa skog som investering.

Vidare presenterades en hel del statistik, marknadsläget och prisutveckling. LRF konsult är Sveriges största fastighetsmäklare av skogsfastigheter som producerar fortlöpande prisstatistik. Och just nu kan man se ett trendbrott för priser på skogsmark.

Intresset för att investera i skog har ökat de senaste åren, och LRF menar att sällan har det varit mer intressant att vara just skogsägare. En som håller med om detta är skogsägaren Jan Nygårds från Avesta/Hedemora. Han började tidigt köpa skog och är i dag ägare till 970 hektar. Han hade kommit för att få ytterligare information om läget och hoppas nu investera i mer skog, gärna då i bolagsform. Om man nu är intresserad av att köpa skog beror det på hur mycket pengar man har.

Thomas Hedlund, regionansvarig från Västmanland, menar att har man inte så stor erfarenhet är det vettigt att börja i liten skala, exempel: 500 000 kronor eget kapital och 500 000 i lån. Det är också bara att äga något annat, som till exempel en fastighet.

För den som äger skog eller är på väg att köpa finns det en hel del saker att tänka på, skriver Skogsstyrelsen på sin hemsida. Det handlar om både rättigheter, skyldigheter och hur planen för framtiden ser ut. Vid en närmare titt visar det sig att det är ganska mycket att tänka på och att sätta sig in i.

Här kommer några: Vad vill man med sin skog, hur ska den skötas, hur arbetar man för att miljön inte tar stryk, vad säger myndigheterna, ekonomi och skatter, om man äger skog på distans, andra näringar på din skog, skogliga mått och enheter.

Närmast på tapeten är ett förslag från den statliga och kritiserade förenklingsutredningen som kan drabba skogsägarnas skogs- eller upphovsmannakonton.