Gamla mönster lever vidare

Textstorlek:

​Iris Hörnström i Dala-Järna väver armband med färger och mönster från delar till olika sockendräkter. De första mönstren hämtade hon från Nåsdräkten, men nu har det även blivit armband med inspiration från dräkten i Dala-Järna och Mora med mera.

– Det sprider sig och blir som ringar på vattnet, det är så roligt med all positiva respons. Jag har fått höra att de tycker det är roligt att någon för gammal kultur vidare, säger Iris.

Det speciella med armbanden är att de inte tillverkas av garner eller tyger. De görs istället av två millimeters glaspärlor och renskinn.

Tekniken att väva med pärlor används av många på olika platser i världen.

– Indianerna i Centralamerika är ett exempel. De väver mycket med pärlor i liknande tekniker, förklarar Iris.

Iris har alltid hållit på med hantverk. När hon bodde i Västerås arbetade hon på Hemslöjden där i några år och hade egna vävkurser. Efter att ha flyttat till Luleå 2005 sydde hon bland annat 150 babytäcken på beställning till Kalix kommun. Hon drev eget företag och sålde sina alster på marknader, andra evenemang och via sin webbutik.

När Iris bosatt sig i Dala-Järna tillsammans med Mats Jonth från Nås var hennes tanke att sluta att åka runt på marknader, men snart kände hon en längtan till det igen. De båda började fundera på något hon kunde tillverka med lokal anknytning.

– Man kan säga att kombinationen av en psalmbok från 1854, med pärmen broderad av små små glaspärlor, ett tenntrådsarmband från Norrbotten och mitt stora intresse för gamla textila mönster, ledde fram till idén om att väva pärlarmband, berättar Iris.

Som tidigare folkdansare har Iris egen folkdräkt från Kila, utanför Sala, det var där hon växte upp och bodde till 1965. Men eftersom sambon Mats är med i styrelsen vid Ingmarsspelen i Nås tänkte de att hon kunde göra armband som skulle passa att sälja där. Och därför blev det till en början mönster och färger från Nåsdräkten.

Iris började med att gå igenom Mats garderob av dräktdelar från Nåsdräkten. Och hon fick ta del av hemslöjden Nickusboas inventerade mönsterskatt. Iris hittade olika mönster från nedre delen av damernas kjol eller olika band och från herrarnas strumpeband och hängslen. Det var också mönster från mössa och tröja till dräkten med mera. Varianterna var enorma.

– Att det är så varierande beror bland annat på att de som tillverkade dräktdelarna tog de färger och material som fanns till hands förr i tiden, säger Iris.

Hon tyckte det var fantastiskt att det fanns så mycket dokumentation om vilken släkt som ägt och burit många av de olika dräkterna som inventerats genom Nickusboa.

Mats farmor hette Olérs Brita och på väggen hos Iris och Mats hänger en oljemålning av henne och en av farfar Jont Erik, båda målade av Per-Hilding Perjons från Dala-Floda. Sjalen Olérs Brita bär på porträttet finns kvar och den har fått bli förlaga till ett brett pärlarmband.

Pärlorna Iris använder är importerade japanska glaspärlor.

– Det är viktigt att pärlorna är exakt lika stora så det måste vara hög kvalitet, förklarar Iris.

Tråden är en stark pärltråd som är vaxad. Och nålen har ett extra stort öga.

Armbanden vävs på en specialbeställd pärlväv från England.

– Det finns enklare att köpa i Sverige och det går till och med att tillverka en själv i kartong, men för mig är det viktigt att den är ergonomisk och bra för kroppen att arbeta vid.

När Iris hittat ett mönster hon tycker om ritar hon upp det i ett särskilt program på datorn, för att ha något att gå efter vid vävningen.

– Mönstret använder jag till flera armband, men om någon vill ha ett eget mönster går det också att få mot en extra kostnad, förklarar hon.

De flesta vävda pärlbanden fäster Iris på vegetabiliskt garvat läder. En knapp av trä betsas för att få rätt färg och används till att knäppa ihop armbandet med.

– Jag började göra armband i våras men har inte hunnit lägga upp något lager än. Det blir att jag gör mycket på beställning eftersom handlederna kan vara olika från person till person.

Efter att ha arbetat med Nåsdräkten har Iris fortsatt med mönster från Dala-Järnas dräkt.

– Jag har varit till hembygdsgården och sett deras textilier i glasmontrarna och fått låna en hel kartong med band. Det var som rena julaftonen när jag gick igenom den, säger Iris och ögonen lyser.

– Vid Järna slöjd har jag fått hjälp att hitta ursprunget till några band så jag har kunnat namnge mönstren med sitt rätta namn.

Än har hon inte letat efter färg och mönster vid datorn men skulle idéerna sina vet Iris att det finns ett ”digitalt museum” att leta i vid datorn. Men hittills har det varit fullt upp med att få klart alla beställningar som redan kommit in.

Iris driver företaget Minnas hantverk och säljer armbanden bland annat via sin hemsida.

– Vi har också börjat åka runt på marknader igen, mest i Dalarna, för att marknadsföra armbanden i första hand. När vi var i Mora före jul fick jag ett par beställningar där men jag sålde även några av de jag hade klara, säger Iris.

Maria Karlsson