De samlas för att bygga modeller

Textstorlek:

​Att bygga modeller tycks ha blivit vanligare i Dalarna. Det menar proffsbyggare Peter Halvar. ”Man behöver ha tålamod och att kunna läsa ritningar”, säger Gustav Wallheden, som drog igång tisdagsträffarna.

När mörkret har sänkt sig, i alla fall vintertid, och klockan har dragit sig bortåt sex på kvällen, kan man se några figurer röra sig neråt på vägen till allaktivitetshuset i Gagnef. Snart tänds de medtagna bordslamporna, kaffebryggaren står på och alla verktyg och prylar som behövs för ett lyckat modellbygge har plockats fram.

För denna kväll när Dalabygden kommer på besök är de fem, männen som brukar träffas för att bygga, för att utbyta erfarenheter eller bara ha roligt tillsammans. Man skulle kunna beskriva det som en blandning av terapi och ingenjörskonst där de små modellerna, som flygplan, bilar och båtar, ingår i något mycket större som har med världskrig, teknik, logistik och historia att göra.

Vid en närmare titt verkar det inte finnas något som inte går att bygga i skalenliga modeller. Några som var tidigt ute med detta var de gamla egyptierna. De sägs vara de första att bygga detaljerade modeller av fartyg och annat som bland annat lades i gravarna. Det var viktigt att den döda hade med sig det mesta för det eventuella uppvaknandet.

Modeller på 5 000 år och äldre har hittats. Kanske ägnade sig människan åt ”modellbygge” redan på stenåldern. Vissa forskare hävdar det i alla fall. När Gustav Wallheden, som till vardags jobbar på länsstyrelsen, flyttade till Gagnef gick han ut på Facebook och frågade om det fanns några fler som skulle kunna tänka sig att träffas och bygga modeller ihop.

Det dröjde väl inte alltför länge förrän han fick napp, och det var så som de numer trevliga tisdagskvällarna föddes.

– För min del började detta med modellbygge i unga år med att man höll på med modelljärnväg och det som hörde till av hus, bommar och landskap. I botten ligger också ett intresse för teknik. Min akilleshäl är väl den att jag sällan blir klar med något. Men å andra sidan handlar detta inte i första hand om att jäkta fram något. Det finns en charm i att inte bli klar också, fast ibland kan man ju undra förstås, säger Gustav. De andra skrattar och nickar instämmande.

Modellbyggarna i Gagnef är medlemmar i Ipms Dalarna. Ipms står för: International plastic modeller’s society – ett världsomspännande nätverk av föreningar för plastmodellbyggare. Själva nätverket grundades i England 1963 och består av ett 30-tal fristående avdelningar. Ipms Sverige grundades 1967, fyller hela 50 nästa år, och har för närvarande cirka 300 medlemmar. Av dessa finns mellan 20 och 25 i Dalarna.

Föreningens syfte är ”att genom frivilligt deltagande i föreningens aktiviteter ge maximalt utbyte och stöd för alla slags plastmodellbyggare i länet samt är helt fri från ekonomiska intressen såsom vinst eller reklam.” För den intresserade finns hemsidan ipmsdalarna.se. Det finns de som kanske bygger en modell och aldrig mera. Sedan finns det de som lägger ner en stor del av sin fritid på att bygga.

Per-Erik Hedberg från Sifferbo har varit modellbyggare i 20 år. Han berättar att tjusningen ligger i att med hjälp av miniatyren återskapa hur det ser ut i verkligheten. Per-Erik kan lägga ner mellan 100 och 200 timmar på en flygplansmodell. Det kan betyda tio modeller per år fast bara två blir klara. Modellerna kostar mellan hundra och tusen kronor, men där snittet ligger på runt fyra hundra kronor.

Tekniken för att ta fram de olika modellerna kallas Cad, Computer-aided-design, och avser digitalt baserad design och skapande av tekniska ritningar som bland annat används inom konstruktion och arkitektur. Stora tillverkare av minimodeller är Japan, Kina och Tjeckien.

Peter Halvar skadade sig i ryggen för tio år sedan. Det var så han kom in på modellbygge och räknas i dag som en av de bästa i Sverige med både guld- och silvermedaljer. Peter är också domare och prototypbyggare.

– Det är både terapi och avkopplande, en stund för sig själv helt enkelt. Jag tycker det känns som att detta med modellbygge har ökat. Det har kommit nya modeller och de har blivit större med fler detaljer. Är man nybörjare finns det ganska gott om begagnade modeller. Vi har en låda hos oss som man kan börja med, säger Peter.

Gemensamt för modellbyggarna är att de är intresserade av teknik. Det blir också en hel del hockeysnack… Peter jobbar som underhållsingenjör, Per-Erik är dataingenjör, Jesper jobbar som projektplanerare och Jonny håller till på ett företag som bygger hus.

Vad behöver man för att börja bygga?

– När man har funnit sin modell är det i stort lim, nagelfil, tång och en kniv som behövs. I början går det bra att penselmåla.

Mats Lindström