Helgbobadet fräschas upp

Representanter för olika organisationer tar det första spadtaget vid Helgbobadet. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Helgbobadet i Insjön ska nu rustas upp. Till nästa års badsäsong ska det vara klart. ”De flesta kommer att känna igen sig”, säger Bosse Danielsson i projektgruppen.

Det är väl inte många, förutom vinterbadare, som tänker på att uppsöka en badsjö för ett dopp så här års. Men å andra sidan är tidpunkten för att fräscha upp ganska lämpligt.

Helgbobadet i Insjön är sedan många år en omtyckt sjö. Men platsen har under årens lopp blivit eftersatt. Förra året samlades en grupp från Helgbobystugegemenskap med siktet inställt på att rusta upp badet. Stranden hade vuxit igen och den gamla badhytten för herrar och damer behövde göras om. Dessutom var treårsavtalet med Leksand kommunen på väg att gå ut. Pengar söktes och ansökningar började komma in.

Dala-Frakt la ett kostnadsförslag på grävning. Kontakt togs med fritidsförvaltningen. Handikappanpassade toaletter, en ny flytbrygga samt ett underhållsavtal med kommunen på 20 år ordnades fram.

Under våren togs kontakt med Leksands sparbank, hembygdsföreningen och Insjöns intresseförening, vars föreningar förvaltar en donation efter Junker-Bertil Olsson. Vidare söktes stranddispens, mark- och dammrättsägares och fiskevårdsföreningens tillstånd som länsstyrelsen slutligen skulle godkänna.

Även floran och miljön skulle kontrolleras. Helgsjön har efter undersökningar visat sig ha den rödlistade algen höstlike.

Den 10 november i år började grävarbetet. I vår rivs badhytten och ersätts med en ny i samma stil. Axel Bergkvist genom Ulf Bergkvist sponsrar med virke. Fikaplatser och klippning av vass ska bybor hjälpa till med. En skylt med sponsorerna ska sättas upp.

– Syftet med upprustningen är för att alla inblandade har sett ett behov av ett fint bad i bygden. Badet används under hela året av fritidsfolk som vill vara ute på sjön eller bara stanna till för rast och fika. Vi göra inga stora förändringar här utan de flesta kommer att känna igen sig nästa år, säger Bosse Danielsson. Projektet med att få badet iordning går på 152 000 kronor.

När Helgbobadet nu går in i en ny era kan lite historia vara på sin plats. Helgsjön var tidigare en sjö med stråvass och abborrgräs. År 1967 tyckte byborna Stig Juhlander, Knåp Daniel Danielsson och Göran Mårtas att något borde göras åt den lilla pölen på cirka 50 kvadratmeter. Flera försök att göra den större misslyckades.

Sjön tömdes på vatten och Dalarnas största caterpillar hyrdes som schaktade stora mängder lera upp på land och planades ut till badplats på ena sidan och gräsyta på den andra.

En öppen vattenspegel på 20 000 kvadratmeter var född. Finansieringen gjordes genom hjälp av lokala krafter och Ragnar Åhlén.