Ovanligt strömavbrott i matbutik

​​​​​Kunderna möttes av ett ”svart hål”. Ica Nära Gagnefshallen var utan ström i 1 timme och 30 minuter.
Textstorlek:

Kunderna möttes av ett ”svart hål”. Ica Nära Gagnefshallen var utan ström i 1 timme och 30 minuter.
– Felet är mycket ovanligt, säger elnätschef Kjell Andersson på Dala Energi.

Torsdagen den 27 augusti var en händelserik väderdag. Rejält med regn och åska, och en tromb som fällde träd i Bäsnatrakten. Några som blev utan ström var Ica Nära Gagnefshallen vid riksväg 70.

Undertecknad var själv på plats för att handla, och fick vara med om en smått overklig syn. Den lilla landsbygdsbutiken var kolsvart. Vad hade hänt? Hur skulle det gå med maten? Kunderna lyste sig fram med hjälp av sina mobiler, och personalen hade en hel del att göra med att lotsa folk till rätt hyllor.

Per Hane har drivit butiken i 17 år. En gång per år kan det hända att strömmen går, men detta strömavbrott är ett rekord.

– Har inte varit med om ett så långt avbrott tidigare, men det hela gick bra. Tack vare att jag har skjutdörrar på kylskåp och frysdiskar klarade sig maten bra. Det är sånt som händer. Skulle jag få ett avbrott på tre timmar skulle det bli värre. Det finns inga planer på att skaffa något extra verk för denna händelse. Det fungerar för det mesta mycket bra, säger Per.

Det skulle visa sig att det var varken åskan eller tromben som hade varit framme. Dalabygden ringde Dala Energi som har hand om butikens el.

– Strömavbrottet orsakades av att en fuktskadad apparat i Lindans mottagningsstation kollapsade. Cirka sju fastigheter blev utan ström och fick ta hjälp av dieselverk. Butiken kom igång efter en och en halv timme, och efter ett dygn hade vi med hjälp av Falu Energi en ny station på plats. Det är snabbt jobbat.

– Det är mycket ovanligt att sådant här händer. Vi har cirka tusen såna här stationer från slutet av 1970-talet där underhållet har varit eftersatt. Men vi byter nu löpande ut dem för en kostnad av 100 000 kronor styck, säger Kjell Andersson.