Spara tomaterna på burkar i vinter

Exempel på cocktailtomaterna som inte fått sågspån. Då kan de bli temperaturkänsliga och får lättare att spricka. Foto: Hans Lundin
Textstorlek:

Först i slutet av 1800-talet började tomater odlas i vårt land. Det kallades då Kärleksäpple. Att göra tomatröra på gröna tomater är ett sätt att kunna njuta av de eget odlade tomaterna under hela året.

Tomaten kommer från östra sidan av Anderna i Sydamerika och som vild är storleken ungefär som det vi kallar cocktailtomat idag. Den är släkt med aubergine, paprika och potatis. Det går faktiskt att ympa tomatplantor på en potatisgrodd!

Aztekerna i Mexiko odlade tomater och fick då både mer avkastning och större tomater. På 1500-talet kom tomaterna till Europa. Det var främst i Italien man uppskattade den och det finns ett dokumenterat recept på italiensk tomatsås från 1692.

Men i norra Europa och USA sågs tomaterna med misstänksamhet och det var först på 1800-talet de började odlas i vårt land och då under namnet Kärleksäpple.

Vilda tomater måste pollineras via insekter men de sorter som finns idag är självpollinerande. Om man som tomatodlare vill spara frön går detta utmärkt. En bra förvaring är till exempel i ett vanligt Melittafilter. Fröna är grobara i cirka fem år.

Tomatplantor kan förgros inne från och med februari/mars och avhärdas i lugn takt innan de sätts ut i växthuset eller i skyddat soligt läge. De älskar värme ända upp till 25-30 grader.

Mina tomater i växthuset är ännu mestadels gröna även om några sakta börjar rodna. Det beror nog på den svala sommaren. Fröna sattes inne redan 20 februari.

Ett tips för att få tomaterna att växa bra är att lägga över halm alternativt hö i höst. Ta bort i vår. Gräv om och grundgödsla, lägg gärna i lite sågspån från lövträd också för C-halten (kolhalten). Då blir de blir starkare och mer lagringsbara.

Kanske lite spisaska också så blir det grejer. Nässelvatten är bra annars kan man tillverka Guldvatten, det vill säga urin, och blanda 1-10 i en hink. Det bör slås på jorden och inte tomaterna.

I år lär tomaterna mogna samtidigt något som brukar kunna vara ett problem. Tomater är ju inte så lätta att lagra. Därför finns nedan ett lagringsvänligt recept med mera.

Gröna tomater kan tas in och eftermogna i rumsvärme. Men de är användbara till en god tomatröra också.

Tomatröra

2 kg gröna eller halvmogna tomater

2 kg gul lök

Skölj och skiva tomaterna och löken.

Gör följande saltlag:

6 liter vatten och 5 dl salt. Blanda tomater och lök i saltlagen och låt stå i fyra timmar.

Gör en ättikslag enligt följande:

4,5 dl ättikssprit

7,5 dl vatten

2 kg socker

5 kryddnejlikor

1 krm Bensonat (tillsätts sist)

Låt lagen koka upp och tillsätt tomaterna och löken. Låt sjuda i fem minuter och ställ av kastrullen och låt svalna. Sätt till Bensonaten då svalningen inleds. Kan slås på glasburkar och avnjutas under resten av året.

Enkel sallad på röda
tomater

Skär tomater och rödlök i mindre bitar och blanda i en liten skål. Låt vätskan från tomaterna följa med. Peppra med mald svartpeppar och låt stå i kylen en stund före servering.

Källa: Odla dina egna grönsaker, av Åke Truedsson

Hans Lundin