Emelie vill bevara den gamla hästkulturen

Textstorlek:

Efter att ha provat på arbetskörning med häst och gjort sin praktik med skogshästar visste Emelie vad hon ville. Som utbildad kusk vill hon försöka leva på sitt intresse för arbetshästen, men också att bevara den kulturen.

Snickars Emelie Eriksson är född och uppvuxen i Stockholm. Pappan har sina rötter i Dalarna och då det var dags för Emelie att börja gymnasiet tog hon med sig familjen och började på hästskötarlinjen på Naturbruksgymnasiet i Rättvik. På skolan fick hon låna en ponny och ställde upp i DM och därefter SM i brukshästkörning med ponny.

– Veckan innan SM fick jag lära den backa. Vi kom på sjätte plats, säger Emelie med ett skratt och tillägger att det var sex ekipage som startade.

I skolan fick hon prova på arbetskörning med häst och gjorde praktik hos Tom Meurling som är ordförande i föreningen Skogshästen. Nu fick Emelie blodad tand och visste vad hon ville. Hon skulle jobba med arbetshästar.

Då det var dags att byta ut ridhästarna hemma så skaffade hon ardennern Damp som idag är elva år. Året därefter fick hon nordsvensken Maja som nu är sex år.

– Då jag fick Maja var hon otränad så henne har jag själv lärt upp från grunden. Idag har hon gjort sin första dag på Tomteland och det gick bra. Men de första turerna gick mamma med henne om hon skulle konstra.

Emelie är norra Dalarnas enda utbildade kusk för brukshästkörning. Hon har gått två terminer på Strömsholm där hon lärt sig köra häst med alla tänkbara saker efter. I maj i år startade hon Snickar`s Brukshästar. Hon tar åt sig uppdragskörningar, bröllopskörningar och alla arbeten för arbetshästar. Det är bara fantasin som sätter gränser för dessa användbara djur, enligt Emelie.

– I Gävle och Järvsö har kommunerna satsat på gräsklippning med häst, så jag ska börja bearbeta Mora kommun, fortsätter Emelie.

Nu i sommar kör hon turister på Tomteland. Det blir långa dagar eftersom hon kör ut tidningar först. Arbetsdagarna börjar 03:00 och slutar cirka 17:00.

– Hästarna går i första hand! Jag har fått låna betesmark och hage den här sommaren och de sköter sig själva ganska mycket.

Till hösten ska Emelie starta körkurser för de som vill lära sig dra med sina hästar. Kanske får hon också några skogsjobb. Målet för henne är att hon ska kunna leva på sitt arbete. Men det viktigaste är att bevara den här kulturen. Glädjen var också stor den dag då hon kom över ett slåtteraggregat. Emelie är med i föreningen för den Nordsvenska hästens bevarande.

Där tar vårt samtal slut. Damp som varit ensam i hagen springer glad ikapp med Maja som jobbat hela dagen. Emelie går för att ge hästarna vatten. Sedan blir det ombyte, mat och kanske en stund med pojkvännen Niklas. För hon ska upp tidigt för att köra tidningar och häst och vagn i morgon igen.

Hans Lundin