Barnböcker på älvdalska

Textstorlek:

Snart kommer inte mindre än två nya böcker på älvdalska. Båda är barnböcker och den ena är nyskriven av Sofia Alfredsson. Den andra en världsklassiker som nu kommer i nytryck.

Sofia Alfredsson kom till Marianne och Olle Alfredsson i Holen som liten bebis och växte upp i en miljö med älvdalska omkring sig.

Mamma och pappa pratade dalmål med varandra och svenska med Sofia, som började prata älvdalska med sin kusin Mats Olén först för omkring femton år sedan.

Sofia har hållit på med nålfiltning och toving i många år, men allergier har gjort att hon nu nästan slutat med detta.

Hon har också alltid tyckt om att måla och skriva och när hon nyligen gick på en skrivarkurs på Folkuniversitetet kom hon på att hon skulle skriva något på älvdalska.

Med 14-månaders lille Arvid som hon har tillsammans med sin make Per-Åke Nevberg föll det sig naturligt att göra en barnbok.

– Jag ”dalskar” ju alltid med Arvid och idén till en huvudperson i boken har funnits hos mig länge.

Illustrerade med hennes egna bilder får barnen nu följa med Greta Kluossa på en fantasifull resa till Krumelurskogen i Sofias nya bok.

– Jag kan skicka med en lapp med översättning till svenska till dem som inte kan men vill lära sig älvdalska, säger Sofia. Med grammatiken har Sofia fått hjälp av Bengt Åkerberg och för att få fram specialtecknen på datorn har Mats Westerling hjälpt henne med installationen.

På Näsets dag i Älvdalens bygdevecka, söndagen 19 juli, kommer Sofia att finnas på plats och sälja sin nya bok. Boken finns i en ganska begränsad upplaga, men blir det stor efterfrågan så kommer hon att beställa nytryck.

En annan bok på älvdalska som också kommer ut i slutet av juli är världsklassikern Lille prinsen som då kommer i nytryck på älvdalska. Boken är berömd över hela världen Lille prinsen skrevs 1943 av den franske författaren och flygaren Antoine de Saint-Exupery. Boken är egentligen en barnbok, men den älskas av många vuxna för det sätt som Lille prinsen levererar sina insikter om världen och människorna.

Boken har sålt i 80 miljoner exemplar över hela världen och översatts till över 200 språk. För några år sedan översattes boken till älvdalska av Bo Westling och nu kommer den ut i en inbunden och reviderad upplaga. Denna bok kommer att finans till försäljning på Hemslöjdsaffären och genom Ulum Dalska bland annat.

Björn Rehnström