En lösning i sikte för Toftaskolans bibliotek

Det finns böcker till de större barnen på Toftaskolan säger Staffan Nilsson på Falu kommun.Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​De äldre barnen i Toftaskolan i Falu kommun har kommit i kläm. De kan inte låna böcker på Sundbornsskolan.

– Vi får titta på det till nästa läsår, säger rektor Arne Nygren.

Många studier pekar åt samma håll – barn läser allt mindre böcker. Andra menar att barns läsande är viktigt för deras utveckling. Men när många hem saknar böcker och mindre skolor på landsbygden inte håller liv i sina skolbibliotek, uppstår lätt ett vakuum mellan inlärning, pedagogik och kultur.

Toftaskolan F-6 skiljer sig inte från många småskolor på landsbygden. Flera gånger har skolan varit på väg att stänga. Enligt skollagen är det skolans ansvar att ha ett fungerande skolbibliotek. Toftaskolan har ett litet bibliotek mellan två klassrum, och för några år sedan kunde barnen låna böcker på biblioteket på Sundbornsskolan. Arne Nygren är rektor på Toftaskolan plus två skolor till.

– När det gäller vårt skolbibliotek har det inte uppdaterats som man ska. Vad som egentligen har hänt mellan Tofta och Sundborn är jag inte insatt i, men det kan handla om att Sundbornsskolan vill ha en slant från Toftaskolan för att barnen ska kunna låna böcker. Det rör sig om någon tusenlapp per läsår. Det handlar också om att se över öppettiderna. Vi får titta på det till nästa år. Vi borde kunna lösa det, säger Nygren.

Några andra i Falu kommun som tycker att skolbiblioteksfrågan borde lösas för barnens bästa är Staffan Nilsson, ordförande i kultur- och fritidsförvaltningen samt politisk ansvarig och Karin Hane, chef på stadsbiblioteket.

Staffan Nilsson berättar att Falu kommuns ekonomi inte är den bästa just nu. Läget är tajt och i år ska minst en och en halv miljon kronor sparas. Men oavsett kronor och ören tycker Staffan Nilsson att det är rektorerna på respektive skolor som ska lösa biblioteksfrågan.

– Öppettiderna på Sundbornsskolan går säkert att lösa om man vill. Vill sedan Toftaskolan ha böcker så har vi så det räcker. Jag ska ta upp frågan med bibliotekschefen, säger Nilsson.

Karin Hane är inne på samma linje, att enligt lagen är det skolornas uppgift att skolbiblioteket fungerar. Stadsbibliotekets budget för de tio filialerna och bokbussen är cirka 23 miljoner medan Falu kommuns skolor rör sig med betydligt mer pengar. Samtidigt ska Falu kommun skära ner det ekonomiska utrymmet ytterligare för skolan 2015.

– Frågan om skolbibliotekens framtid borde hamna högt upp på beslutsfattarnas bord. Vad ska vi ha biblioteken till och hur ska de fungera? Ett nytt bibliotekssystem är på gång och i skolbiblioteksutvecklingen bör vi få fram en lägsta nivå på ett skolbibliotek i Falu kommun, säger Karin Hane