Regering på fel väg

Textstorlek:

Inför valet 2014 gick Dalarnas Tidningar ut med kampanjen, Kan du lova. Läsarna, eller kunder som det numera heter, ställde politiker mot väggen som lovade vitt och brett, rösta på oss fixar vi biffen. Nu ser vi resultatet. Den rödgröna regeringen har redan brutit så många vallöften att man här kan prata om rekord. Att sy ihop en vårbudget med alla dessa miljarder till höger och vänster, så att alla blir nöjda, är nog en omöjlighet. Att regeringen ändå kan lägga fram en egen budget ska ses i ljuset av det totala kaos som vi hade kunnat befinna oss i om inte decemberöverenskommelsen blivit till. Kan Sverige inte längre regera stabilt och parlamentariskt långsiktigt utan måste förlita sig på partier med degraderande människosyn, är risken stor att också vi blir som Grekland. Ändå kan man undra vad den rödgröna regeringen har i kikaren. För det är gammal skåpmat vi nu ser med bidrag och plåster på såren. Det mest obegripliga är att regeringen ger sig på det allra viktigaste i samhället, företag och jobb. Än mer konstigt blir det när statsminister Stefan Löfven (S) går ut och säger att regeringens viktigaste fråga är jobben och företagandet. Att höja arbetsgivaravgiften för unga och i allmänhet försvåra för de 100 000 jobb om året som ska fram om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ska förverkligas, är att låta väljarna stå inför en illusionist.

För hur man än hoppas är det varken finansminister Magdalena Andersson (S) eller statsministern som har i uppgift att trolla fram alla dessa jobb. Det kan bara företag göra parat med ett företagsklimat på sunda politiska beslut. Det är stor skillnad på att skapa jobb och skapa förutsättningar för jobb, något som regeringen har missat. Att i det läget klämma åt det som ska föda Löfvens besjälningar av nya jobb, är att hugga av den hand som föder en. Och kritiken i Dalarna är nu massiv. Som lök på laxen tänker staten dessutom lägga ner eller flytta statliga dalajobb i ett centralistiskt perspektiv som på sikt slår hårt mot det som hamnar utanför Falu/Borlänge-sfären.

Teresa Bergkvist, regionchef för Svenskt näringsliv i Falun, befarar att hela 64 procent av företagen i länet drabbas negativt när arbetsgivaravgiften för unga fördubblas. Krögare Jonas Persson i Tandådalen vågar inte längre anställa eller investera för framtiden. Glädjande är att Manpower i Dalarna behöver rekrytera 130 personer, varav 115 ungdomar, i Vansbro, Ludvika och Falun. För många är det första kontakten mot ett riktigt jobb. För det är endast med riktiga jobb som Sverige kan nå framgång.