Föräldrar i Dalarna kan tjäna på att dela lika

Topplistor: kommunerna i Dalarna och samtliga län i landet.
Textstorlek:

Föräldrarna i Vansbro var under 2014 bäst i Dalarna på att ta del av den jämställdhetsbonus som går till dem som delar på föräldraledigheten, visar en sammanställning som TCO gjort. De som delar helt jämställt får 13 500 kronor skattefritt per barn.

– Jämställdhet är en prioriterad fråga för TCO. Därför vill vi se ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen, med fler öronmärkta månader åt varje förälder. Men även jämställdhetsbonusen är viktig. Den gör skillnaden mellan att gå minus eller plus på att dela mer jämställt. Det skulle därför vara mycket olyckligt om regeringen tar bort den, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

I genomsnitt fick föräldrarna i Dalarna 2 243 kronor per barn i jämställdhetsbonus. Vansbro var den kommun som 2014 toppade listan över uttagen av jämställdhetsbonus i länet, visar TCO:s sammanställning. I snitt fick föräldrarna i Vansbro 2 559 kronor per barn. Lägst var uttaget av bonus i Malung där snittet per barn var 1 821 kronor. Allra bäst i landet på att dela lika på föräldrapenningdagarna var föräldrarna i Valdemarsviks kommun som 2014 i snitt fick 3 225 kronor i bonus per barn.

Jämställdhetsbonus betalas ut med 100 kronor per dag för den tid som delas jämställt efter att varje förälder har tagit ut sina egna reserverade två månader i föräldraförsäkringen. Maximalt kan man få jämställdhetsbonus för fyra och en halv månad, vilket blir 13 500 kronor per barn skattefritt.

– Det finns en utbredd myt att det inte lönar sig ekonomiskt att dela jämställt på föräldraförsäkringen. Det innebär att många mammor får dra ett tungt lass, men också att många pappor inte stannar hemma med sina barn. Vi har räknat på det här och faktum är att det för de allra flesta lönar sig, även rent ekonomiskt, att dela på föräldraledigheten. Men för den ekvationen spelar jämställdhetsbonusen en betydelsefull roll, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.