Dalapotatisar hittar marknad på Kanarieöarna

Lars-Åke Olhans är inte främmande för att sälja mer potatis till utlandet.Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Lars-Åke Olhans i Leksand levererade 20 ton potatis till semesterparadiset Kanarieöarna.
– Är det rätt läge kan jag göra det igen, säger han.

Det är inte bara i Sverige vi sätter i oss potatis. Den numera berömda och eftertraktade knölen är också omtyckt på andra håll i världen. Många bönder klagar på olönsamma jordar och skev konkurrens. Den importerade och billiga maten får många att ge upp. Men det finns också en marknad för svenska produkter utomlands. Semesterorter som Kanarieöarna, där det bokstavligen vimlar av potatisälskande nordbor, ställs ibland inför problemet att potatisen tar slut. I det läget är de svenska knölarna, om priset är det rätta, en eftertraktad vara.

En som prövat på den utländska handeln är odlaren Lars-Åke Olhans. En spansk uppköpare dök upp och undrade om Lars-Åke var intresserad av att sälja. Det var han, och tillsammans med andra dalaodlare fylldes en container med potatis som gick till Kanarieöarna. Detta gav en viss mersmak.

– Det är inget jag satsar på men dyker tillfället upp igen och förutsättningarna är de rätta, kan jag tänka mig att vara med. Kanske blir det redan i år. Den förra leveransen bestod av kulpotatis eller överstora potatisar. Det som var lite bökigt var sorteringen och att fylla säckarna. När vi själva kör ut potatisen är idealet om kunden ligger nära en större väg. Vår närmsta kund är hotell Moskogen. Kniper det har det hänt att de går hit till lagret och plockar den potatis de vill ha, säger Lars-Åke och ler.

Han började sin bana som lantbrukare hemma på gården för cirka 35 år sedan. Några djur finna inte kvar utan produktionen handlar om potatis och leveranser av frukt och grönt. Förutom Lars-Åke är svägerskan Malgorzata Agnieszka Eikmann med i styrelsen. Företaget har fyra anställda plus 3-4 extra vid säsong.

Leksandspotatis Olhansgården AB odlar på 40 hektar jord och levererar för närvarande till 18 dalabutiker och åtta storkök, hotell och restauranger. Enligt Lars-Åke är nya kunder på gång. Lagret i Övermo, som nu i april firar elva år, har plats för 1 000 ton potatis. Där sorteras, tvättas och paketeras potatisen i 200 kilos kartonger, samt i 2, 3, 5 och 10 kilos påsar. Hemma på gården finns ytterligare ett lager för 300 ton potatis. Sorterna är: Arielle, Perlo, Folva, Maritema, Asterix, Rosagold, King Edward.

– Sedan två år tillbaka odlar jag konventionell potatis som bygger på variationen samma skifte vart fjärde år. Efter jul brukar vi ha kravpotatis. Sorterna styrs en hel del av vad kunden vill ha, så det handlar om att prova sig fram, säger Lars-Åke.