Storbank nekar sparbank i Avesta

Birgitt Broström och Sven-Olov Ekström hade gärna sett en sparbank i Avesta. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Har huvudmännen i Södra Dalarnas Sparbank resignerat inför en filial i Avesta? Nej säger två representanter.
– Men att Swedbank skrotat kontanterna är inte bra, säger Birgitt Broström, huvudman i Avesta

I Ronny Svenssons krönika i Dalabygden den 6 mars berättas om hur Swedbank nekar Södra Dalarnas Sparbank i Hedemora att öppna en filial i Avesta. Svensson skriver:

”Vän av ordning och åtskilliga sparbanksälskare frågar sig om det är Swedbank som avgör var sparbankerna får finnas? Svaret är sensationellt – ja det stämmer? Hur har det blivit möjligt att en aggressiv storbank som styrs av giriga ledare kan avgöra var svenska folket får ha sina kära sparbanker”. Svensson undrar hur huvudmännen i Södra Dalarnas Sparbank kan godta denna styrning år efter år. Är självkänslan och tron på framtiden helt borta?

Birgitt Broström menar att det är både omständigt och dyrt att öpnna en ny sparbank. Södra Dalarnas Sparbanks etablering i Lingshyttan, Husby och Hedemora kanske räcker menar hon. Men med tanke på kundunderlaget skulle hon gärna se en sparbank i Avesta.

En annan av huvudmännen, Sven-Olov Ekström i Avesta, säger så här om en nyetablering i kommunen.

– Det är inget vi har diskuterat och är för närvarande inte aktuellt. Om Swedbank inte vill ha en sparbank i Avesta är det upp till dem. Visst hade det varit trevligt med en sparbank i Avesta.