Det våras för gamla KP och skogens mikroskopiska skönhet

Textstorlek:

För några dagar sedan kom artikeln som många har väntat på. Stora Enso Kvarnsvedens bruk i Borlänge, i dagligt tal kort och gott KP, har nu äntligen börjat förstå vad man ska ha framtiden till. Detta är mycket viktigt för hela vårt län med tanke på att det med all sannolikhet drar med många fler på banan.

Vad är det nu gamla KP har i kikaren? Vid första titten är det inga konstigheter alls. Det handlar om samma sak som har gällt i några hundra år nu, nämligen råvaran skogen. Ja, säger nu vän av ordning, vad är det med det då? Är det inte bara som vanligt att hugga ner och göra plank, glasspinnar och papper som man nästan alltid gjort? Så kanske det är och så kanske det håller på ett tag till. I tidskriften Trä fascineras jag av alla häftiga och läckra byggnader och konstruktioner i trä och det verkar bara vara början på något mycket större. Det är som sagt bara brist på fantasi och utvecklingslusta som sätter stopp för våra planer. Jag tittar på bilden i tidningen och gläds över vad jag ser. Bilden föreställer två män i glasögon och hjälmar som står vid hög med trädstammar. De tittar ner på fotografen som i sin bild också fått med delar av himlen.

Jag tänker på Timbuktu ”Alla vill till himmelen men få vill ju dö”, för så är det med oss människor i vår obändighet att till varje pris försöka överleva i en värld som både konserverar gamla fördomar och spräcker dem. För bilden i tidningen handlar om det som politikerna inte riktigt har fått kläm på med sina kosmetiska åtgärdsprogram, som mest verkar handla om att själva sitta kvar i sadeln medan hästen saknar hö och vatten. För vad bilden säger är det som industrin och företagandet ska vara bra på: framtidstro och idéer med nya jobb och inflyttning till Dalarna.

KP har haft och har fortfarande det tufft, men kanske är man nu på väg att tillsammans med forskarvärlden vända på det tröga skeppet mot nya hamnar. Det är nog ett måste om det hela ska överleva. Vad företaget tillsammans med KTH gör är att titta på om nya material kan bygga på träfiberns minsta beståndsdelar, mikrofibrillerna. Detta mikroskopiska tänk påminner en hel del om grafen, som kan revolutionerna allt som har med material och konstruktion att göra. Dock har det varit ganska tyst på den fronten sedan Nobelpriset i fysik 2010 tilldelades Andre Geim och Konstantin Novoselov.

Forskare på KTH och Innventia är ganska säkra på att det går att konstruera nya grejer och material med dessa mikrofibriller och få väck plaster gjorda av olja. Det öppnar sig med andra ord helt nya möjligheter fri från krigshetsat och korrumperat svart guld. KP håller nu delar av världen i sina händer.

Andra som också är med på världens scener är ABB i Ludvika. Som en paradox, kan man tycka, kammade koncernen hem ytterligare en miljardorder med att hjälpa Statoil, som nyligen hittat ännu mer olja i Nordsjön.

Kampen mellan fossilt och naturligt kommer att pågå ett bra tag till. Förhoppningsvis jobbar forskningen på så att båda kan leva vidare i renare former för nya jobb. På tal om naturligt och att göra sig av med stafetteriet är det nu glädjande med dalasjuksköterskornas nya avtal för antingen mer slantar eller ledighet.

Synd bara att det ska ta sådan tid innan förnuftets pollett trillat ner.