Alla borde ha en mental coach

Textstorlek:

Ett guld, ett silver och två brons. Charlotte Kallas skörd under skid-VM i Falun är utan tvekan en en sällsynt bedrift. I en intervju med Charlottes föräldrar under pågående VM frågade reportern vad det är som har hänt med Charlotte. Reportern menade att Charlotte, som i och för sig ofta haft ett leende på läpparna under sin karriär, nu tycktes stråla av glädje och energi. Jag kunde inte annat än att hålla med där jag satt i soffan. Vad är det hon gör som hon inte har gjort tidigare, undrade reportern intresserat.

Föräldrarna till den nyblivna världsmästaren tittade på varandra – till synes som vilka föräldrar som helst – innan mamma Kalla svarade: ”Kanske är det hennes mentala coach som har inneburit en viss skillnad”. Mental coach. Jag smakar på orden och slår sedan upp dem i Svenska Akademiens ordlista. Där ges ordet mental synonymen själslig. Coach likställs i samma ordlista med en lagledare. I stället för begreppet mental coach skulle vi kunna använda själslig lagledare. Charlotte Kallas föräldrar tror att medaljregnet och den sprudlande energin hos dottern till viss del beror på att hon skaffat sig en själslig lagledare. Jag köper den förklaringen rakt av.

Hjärnan är ingen muskel, men den kan gott och väl likställas vid en när det kommer till träning. För att få starka muskler krävs fysisk träning. För att få ett starkt psyke krävs också träning. Mental sådan. Efter en strulig säsong, fylld av sjukdom, åkte Johan Olsson till sig ett guld på 15 kilometer fri stil. Där och då blev han Faluns VM-kung. Enligt tidningen Expressen ska Johan Olsson ha sagt: ”Utan mental träning hade jag inte tagit något VM-guld”.

För vår drottning och kung på skidor tycks den mentala träningen ha varit avgörande för deras framgångar. Nu är jag varken någon drottning eller kung på skidor, så jag kan enbart spekulera i vad de lägger i begreppet framgång. Jag tror att framgång för någon som satsar så helhjärtat på skidåkning som Charlotte Kalla och Johan Olsson gör innebär att ta medaljer och vinna tävlingar. För någon som inte är en elitsatsande skidåkare innebär framgång så klart -något annat. Men jag tror att vi alla vill nå framgång – på ett eller annat sätt och utifrån var och ens rådande pre-misser. Med en mental coach eller själslig lagledare skulle nog fler kunna nå sin fulla potential, såväl psykiskt som fysiskt.

 

Sara D Källström 

 

När jag läser om de framgångar Johan Olsson och Charlotte Kalla har haft tack vare den mentala träningen tänker jag på mina elever. I skollagen står det att eleverna har rätt till elevhälsovård och att denna först och främst ska vara av förebyggande och hälsofrämjande karaktär.  I min yrkesroll som lärare möter jag många elever som saknar framgång. De har aldrig fått känna på hur det känns att lyckas. Snarare har de gång på gång stött på misslyckanden. Tänk om de hade haft en mental coach vid sin sida från första dagen i skolan. Då hade många -sluppit mycket lidande. Jag tror att vi hade haft fler guldmedaljörer, i olika grenar och framför allt i sättet att leva sitt liv, om vi hade satsat på obligatoriska mentala coacher åt var och en i vårt avlånga land.