En film som gör skillnad!

Textstorlek:

Jag vill bli berörd när jag ser en film! Det blev jag förra veckan när jag såg filmen Trevligt folk på bio i Borlänge. Jag skrattade många gånger och jag rördes stundtals till tårar. Men jag var inte ensam om det, det hördes från den fullsatta biosalongen på fredagskvällen. Och när filmen var slut utbröt spontana applåder. Hur ofta händer det!

Filmen jag pratar om är naturligtvis Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film om det somaliska bandylandslaget i Borlänge som fick åka till Irkutsk i Sibirien för att delta i bandy-VM.

Det är en helt osannolik men verklig historia och nyhetsdrakar som CNN, BBC och AL Jazeera har åkt till Borlänge för att berätta om detta unika integrationsprojekt.

Det började med att entreprenören och mångsysslaren Patrik Andersson ville göra något åt integrationsproblemen i Borlänge. Kommunen hade tagit emot cirka 3 000 flyktingar från Somalia och Sverigedemokraterna hade fått många röster i valet.

Då fick han en smått tokig idé att bandy kanske kunde hjälpa somalier och infödda svenskar att finna varandra.

I filmen berättas om allt arbete han lägger ned för att hitta sponsorer och få allt att fungera, det berättas om en hel del motgångar men också många roliga upplevelser för alla inblandade.

Jag hörde en intervju med Filip och Fredrik att filmen inte i första hand är en film om sporten bandy utan om människor. Jag håller med, i filmen får man lära känna så många härliga människor. De som bott i Borlänge under lång tid men också de som gjort det i högst några år.

Det är en sån här film som behövs! Speciellt för alla oss som inte har några andra än ljushyade i vår umgängeskrets. Vi ser mörkhyade nästan enbart på nyheterna i tv och då handlar det ofta om Boko Haram eller Isis som utför fruktansvärda illdåd mot andra människor i Islams namn. Då är det så lätt att dra alla över en kam och känna rädsla inför det som vi inte vet så mycket om.

Men i Filips och Fredriks film möter vi helt vanliga människor! Unga killar som tvingats lämna Somalia, med antagligen helt andra erfarenheter än vi i trygga Sverige har. Men annars är de som vi. När det gäller känslor, drömmar, humor och mycket mer finns det mer som förenar än som skiljer oss åt visar filmen. Och det känns så skönt att bli påmind om detta! Och att vi var många i biosalongen som tyckte så, det är jag helt övertygad om.