S stöper siffror i jul

Textstorlek:

Vid den här tiden på året finns det folk som ger sig i kast med att stöpa egna ljus. Förr, innan elektriskt ljus fanns, var denna tidskrävande syssla både vanlig och nödvändig. I dag kan ljusstöpandet fungera som avstressande och tillbakablickande på ett Dalarna som inte längre finns.

I kölvattnet av det varslade nyvalet, som nu regeringen och statsministern kommer att utlysa den 29 december, baserat på den rödgröna budgeten som riksdagen röstade ner i förra veckan, dröjde det inte länge förrän väljarna återigen ska mätas i pengar. Kanske inte så konstigt. Med tanke på nyvalet den 22 mars nästa år kan man snacka om julstress. Vissa bedömare menar att valet inte kommer att göra någon skillnad. Man pratar om hur oansvariga partierna/blocken är som står långt ifrån väljarna i status quo av personfixering istället för samarbete för landets bästa. Stora utmaningar och framtidstänk rimmar illa med sandlådssprättandet.

Andra tycker att det som nu händer är bra. Det rör om i den politiska grytan och skärper sinnena för vilket samhälle vi vill ha. Vi kanske till och med kan få tillbaka lite av det som redaktör Herbert Tingsten på sin tid dödförklarade, ideologierna. Det parti som lyckas finna den tråden och hitta en väg ut ur grottan av låsta positioner, kan komma att segra i mars.

Just nu är det inte mycket som talar för det. För politik handlar tydligen bara om siffror, typ vem som har mest på banken. I veckan besökte dalapolitikern Peter Hultqvist, försvarsminister och socialdemokraternas distriktsordförande, länet. Han menade att när inte den rödgröna budgeten gick igenom så förlorar Dalarna 285 miljoner kronor på Alliansbudgeten. Det vi skulle gå miste om är följande: utbildning 21 miljoner, förskolan, 10 miljoner, komvux 25 miljoner, lärarna 36 miljoner, äldreomsorg 69 miljoner, ungdomsarbetslöshet 40 miljoner och sjukvård 60 miljoner. Lägger man samman dessa sju så kallade tappade pengar blir det 261 miljoner? En felräkning alltså!

Detta med att ”trolla” med siffrorna verkar vara något Socialdemokraterna tänker gå till nyval på. Känt är ju den s-ledda dalalandstingsledningens, en av landets sämsta, berömda avskrivning på ofattbart många miljoner. Hade ett privat företag gjort samma sak skulle farbror polisen kommit utan att blinka. Riksdagsledamoten och dalapolitikern, Carl-Oskar Bohlin (M) kallar Hultqvists utspel för ”En minst sagt ohederlig uträkning”. Eller om det ska vara rätt, felräkning.

Ljusstöpning må vara en tidskrävande syssla. Man vet i alla fall vad man får. Politik bör närma sig detta synsätt och sluta räkna på allt som rör sig. Det får julhandeln sköta.