Nyvalet ställs in

Textstorlek:

Extravalet i mars som skulle beslutats på måndag blir av allt att döma inte av. Socialdemokraterna och Alliansen har gjort upp om en rad sakfrågor som gör att man kan inte behöver hålla något extraval.

Det som är klart så här långt ät att det under 2015 delvis blir ett år med alliansens budget. Det blir i alla fall inget av av de skattehöjningar som regeringen planerade. Något slags tilläggsbudget ska belsutas senare i vår.

Uppgörelsen går bland annat ut på att minoritetsregeringar ska kunna regera. Den statsminister som har störst majoritet ska släppas fram och kunna regera, liksom den budget som har störst stöd. Uppgörelsen lär säga att man gemensamt ska komma överens om energifrågor, pensionsfrågor och försvarsfrågor.

Vänsterpartiet är inte med i uppgörelsen.

Henrik Östensson