Mesta julstämningen finns i Göteborg

Lampor, lampor, lampor… Miljoner av dem lyser upp Liseberg i december. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

550 000 besökare bländas av fem miljoner lampor. Det är fantastiskt vackert och nästan ett måste att uppleva det någon gång. Vi talar om de fem miljoner lampor som i advents- och juletid lyser upp Liseberg. Sveriges mesta julstämning finns i Göteborg.

Visst är det vackert i Uppsala, Gävle, Västerås, Borlänge, Örebro, Nyköping, eller var det nu kan vara. Men ingen julbelysning slår den i Göteborg och där närmare bestämt i Liseberg.

Nu går busslasterna tätt dit från Mellansverige med besökare som vill uppleva den omtalade julstämningen med fem miljoner lyspunkter.

För så många är det faktiskt. Siffran ökar för varje år. Enbart i det största trädet, vid entrén, finns det 100000 ljuspunkter och 5 km ljusslingor. Bara grangirlangernas längd är närmare sju kilometer. Ljusslingornas längd är många mil.

Det är tolfte året som Liseberg dukar upp med riktig svensk jul och 900 vitpudrade julgranar sätts upp för att bidra till julstämningen.

Men trots att nöjesparken ständigt fyller på med fler ljuspunkter, så har elkostnaderna minskat. Numera gäller nämligen energisnåla LED-lampor. Dessutom använder man sig av genomgående grön el, alltså miljövänligt egenproducerad vind-el.

För besökaren är det som att kliva in en helt överväldigande och stämningsfull värld. Där finns till exempel den gamla charmiga småstadsgatan med handelsbodar som säljer polkagrisar, marsipangrisar, brända mandlar, konsthantverk, leksaker, chokladbollar stora som tennisbollar… ja, inget saknas.

Söndagarna sjunger ”JulLotta” (Engberg) med gäster julsånger, som eftersänds i TV4 torsdagskvällarna före jul.

Rolf Johnsson