Blå LIF-häst skapar uppmärksamhet

Annelie och Jenny Blixt vid Björkmans häst i LIF-tröjor. Foto: Annie Björkman
Textstorlek:

De bor som i ett LIF-land, mitt i Rättviksskogarna! Annie och Anders Björkman satte nyligen upp en skylt på gården som visar vilka de är.
– Vi älskar Leksand, säger Annie och ler.

Att LIF-hockey har det tungt just nu råder det ingen tvekan om. När detta skrivs ligger laget sist i SHL. Dock är man inte helt borta. Man liksom knaprar sig uppåt, som en sengångare, och de flesta hoppas förstås att det ska vända – någon gång måste det göra det. Fansen är numera ett luttrat släkte som varje år får bita på naglarna. Men hur det än går, vad som än händer, älskar man laget mer än allt annat. Några som aldrig ger upp hoppet att LIF någon gång ska lyckas ta sig från botten till toppen är Annie och Anders Björkman och deras barn i Backa i Rättvik. De tillhör skaran ”de trogna”, för hoppet finns, hur jobbigt och tungt det än verkar.

De missar sällan en match, varken hemma eller borta, och har nu satt upp en skylt och en flagga på gården så att grannar och förbipasserande inte för ett ögonblick ska tvivla på vad det är som gäller. Skylten är en blå dalahäst med vita stjärnor och texten: Här bor bara Leksingar. I flaggstången hänger en LIF-flagga.

– Vi är stolta leksingar som tror på laget, något som vi vill visa med hästen. Visionen 2019 är att laget, klubben fyller hundra år då, ska ta SM-guld. Det stöttar vi till hundra procent. Vi skickade bilden på hästen och tjejerna till LIF och 4 000 personer gillade den. När laget har hemmamatch finns vi på norra ståplats och barnen är med.

Hur har skylten tagits emot hittills?

– Mest positivt. Under Classic Car Week och Mopedrallyt gjorde flera tummen upp. Och en skidåkare som bad om vatten menade att hade han stupat på gräsmattan hade det varit som att dö på helig mark! säger Annie och Anders.

Annie kommer från Backa. Bråk mellan drantar (folk från Leksand) och rättvikare var inte ovanligt. Men hon har inga problem att som Rättvikskulla tycka om grannen Leksand. Annie ägnar sig åt olika saker. Hon hyr ut rum till turister och äger flera bilar. För ett tag sedan köpte hon en grön Volvo V70. Anders kommer från Motala och jobbar som golvläggare i ett mindre familjeföretag. Han flyttade till Dalarna 1985 och började med politik. 99 träffade han Annie och de gifte sig 2000. Sammanlagt har de sju barn. Anders har åkt långt över tio vasalopp.

– Vi tror verkligen på laget och lever oss in i matcherna. Att gå in i Tegera Arena är som att komma till en annan värld. Kul att folk tycker om den blå LIF-hästen.