Vänsterextremister är den största faran

Textstorlek:

Kampen mot högerextremismen är ständigt aktuell, men vänsterextremismen flyter fram tämligen ogranskad. Säpo hävdar att det största hotet mot demokratin kommer från vänsteraktivister. I januari i år släpptes en statlig rapport med titeln Våldsbejakande extremism i Sverige. I motsats till den mediala bilden av att det främst är högerextremismen som är farlig konstaterar rapportförfattarna att det är i vänstermiljöer som den det största hotet mot det demokratiska systemets grundläggande funktioner finns.

Har ni inte hört talas om detta är ni ursäktade. Det får mycket lite, om ens någon plats i nyhetsförmedlingen. Det finns flera undersökningar som visat att partisympatierna hos journalister ligger helt dominerande från Miljöpartiet och vidare vänsterut. Det har rapporterats flera gånger och ansetts lika ointressant varje gång. Tänk tanken att undersökningar visat att en majoritet av journalisterna röstat med moderaterna. Då hade en högljudd opinion krävt åtgärder.

Från vänsterhåll vill man gärna dra fram att det stora flertalet tidningar har privata ägare. Alla som vill veta hur det ligger till har helt klart för sig att ägarna inte bestämmer innehållet i tidningarna. Självaste Aftonbladet ägs av koncernen Schibsted och det hindrar inte den tidningen från att föra fram åsikter mycket långt till vänster. Ja, man för fram hård kritik när Löfven inte för fram extremvänsterns syn på konflikten i Gaza.

Ivar Arpi har i tidskriften Neo granskat det vänsteraggressiva våldet och dess medlöpare i media. Många av vänsterextremisternas brott anses av polisutredare vara ringa och får inga påföljder.  Arpi citerar Anna Lena Lodenius, välkänd kommentator i sammanhanget. Hon menar att det är utmärkande för extremvänstern att begå många små brott. Då undgår man uppmärksamhet och folk kan fortsätta att säga att extremhögern är värre.

Janne Josefsson berättar att när Uppdrag Granskning skulle gör ett program om vänstervåldet, så mötte man motstånd i tv-huset. Reaktionen var ”men de gör ju något bra”. Vänstern har lyckats med att framställa sitt våld som det goda och sitt hat som det fina. När Janne Josefsson avslöjade att Lars Ohly stöttat de kommunistiska diktaturerna fick han hård kritik av journalistkollegor. Han borde inte ägna sig åt att granska ”våra” partier. Det är otroligt. Journalister i tv-huset har en syn på sin uppgift som inte tål dagens ljus. Och detta granskande ljus slipper de också.

Janne Josefsson har en mycket stark ställning i opinionen. Han klarar angrepp, men situationen för andra journalister som vill ge syn på samhället som ogillas av vänstern är värre. Den extrema vänstern vill att endast de som har ”rätt” skall få höras. Alla andra skall hålla käften. Det är Arpis sammanfattning.

Gerhard Olsson