Sill och köttbullar möter Medelhavets läckerheter

Sill och köttbullar ska det vara på midsommar, men hos Friborgs hittar man också andra influenser. Foto: Susanne Jobs
Textstorlek:

Till svenskt midsommarfirande hör fiolspel, björklöv, regnskurar och mygg. Men även maten utgör en viktig del och de flesta nöjer sig inte med enbart sill och nubbe.

Sedan 2013 driver Iréne Friborg Aspeboda golfkrog tillsammansmed dottern Madeleine, mamma Stina och maken Magnus. På midsommaraftonen dukar de upp en spännande buffé med både traditionella rätter och nya överraskningar.

– Vi lagar mat efter humör och vad vi själva för stunden är sugna på, därför har vi lite svårt att bestämma menyer i förväg.

Klart är i alla fall att de ska ha sill som de lägger in själva, köttbullar och prinskorv.

– Jag vill nog ha en liten potatiskaka med löjrom och gräddfil, funderar Iréne.

– Västerbottenpaj, suckar Madeleine med något drömskt i blicken.

På midsommaraftonen är det tävling på golfbanan och efter 18-hålsrundan ska samtliga deltagare avnjuta läckerheterna som dukas upp i restaurangen.

Men det är inte bara golfspelare som söker sig till Aspebodas golfkrog. Alla är välkomna.

– De som känner till vår mat vet att det är mycket vegetariskt, soppor, dressingar och färska kryddor. Sånt man äter i Medelhavsområdet.

Att råvarorna är håller hög klass är viktigt. Lokalproducerat och kravmärkt, så långt det är möjligt, ingår i konceptet.

Iréne har ett långt förflutet i restaurangbranschen och drev tidigare bland annat Kopparhatten i Dalarnas Muséum och restaurangen Gamla Staberg, båda i och strax utanför Falun.

– Under två somrar arrenderade jag växthuscaféet i Vassbo, grannby till Aspeboda. Det var så golfklubben fick kännedom om oss och frågade om vi ville driva golfkrogen.

Friborgs tog sig en titt i den vitrappade restaurangbyggnaden och gillade vad de såg.

– Lokalen är underbar och vi har inrett den med blommor och vackra möbler och föremål.

Utanför fönstren breder den böljande gröna golfbanan ut sig mot horisonten och verandan bjuder bekväma stolar och bord under vita parasoller.

Under midsommarhelgen är det lövat och extra blommigt, för så ska det vara.

Irénes intresse för mat och matlagning kommer ursprungligen från mormor och mamma Stina och har glädjande nog gått i arv till dottern Madeleine.

– Jag är uppvuxen i Sälen där vi jobbade i restaurangerna vid turistanläggningarna. Där lärde jag mig grunderna i branschen, säger Iréne.

Stina har sedan funnits med som en hjälpande hand i Irénes restaurangsatsningar och Madeleine började redan i tidiga tonår att sommarjobba på Kopparhatten och Gamla Staberg.

– Att vi nu jobbar tillsammans alla tre är fantastiskt roligt.

Irénes man, Magnus, hoppar in som stödhjälp på helger och semestrar.

– Han älskar restaurangbranschen men jobbar med helt andra saker i vanliga fall, säger Iréne och skrattar.

Blir det då någon tid över för familjen Friborgs eget midsommarfirande, kan man undra.

– Är man i restaurangbranschen så jobbar man alla helger. Även midsommarafton. Men när vi är färdiga här framåt kvällen åker vi hem och firar med släkten, säger Madeleine.

Då åker de obligatoriska sommarklänningarna på och den redan förberedda maten lagas i ordning.

– Vi grillar med något gott kött och snor ihop en vacker potatissallad med krispiga primörer och en delikat dressing. Det blir grönsallad, potatis och sås i ett. Snabbt och enkelt så att vi får tid att umgås istället för att ägna timmar i köket.

En rejäl jordgubbstårta hör också till när det är midsommar.

– Det går alldeles utmärkt att köpa färdiga bottnar när tiden inte räcker till. Man måste inte vara så himla duktig jämt, säger Madeleine.

Ett kraftigt regnväder utgör inget hinder för grillningen. De har parasoll.

– Vi grillar faktiskt året om hemma hos oss – under parasollet, avslöjar Iréne.

 SUSANNE JOBS

Recept

Mormor Stinas Ostpaj

Recepten är till ca 10 personer

Skalet:

100 g smör

2 ½ dl vetemjöl

2 msk vatten

Blanda ihop ingredienserna och kavla ut degen till din pajform (ca 24cm helst)

Ställ in i kylen ca 30 min

Sätt ugnen på 220 grader, nagga pajdegen och ställ in i ugnen i ca 10 minuter.

 

Fyllning:

3 ägg

2 dl mjölk

Salt och peppar

100 g riven västerbottenost eller vilken du tycker om!

Fördela osten i pajskalet och häll på äggstanningen. Släng i tomater, lök eller finhackade färska örter nu om du gillar det! Ta vad du har i kylen! Den är även väldigt god bara som den är.

Grädda i 35 minuter men dra ner värmen till 200 grader.

Toppa pajen men sånt du gillar, färska örter, ruccola, lufttorkad skinka, oliver eller varför inte lax och gräddfil med lite hackad gräslök.

 

Biffsallad Med Ädelost Och Valnötter

Ok, detta är vår storfavorit. Både på restaurangen och hemma.

Biff/högrev/entrecot/kött du gillar i skivor

Samma med grönt, ta det du gillar.

 

Här har vi:

1 Zucchini

1 gurka

2 Tomater

2 Rödlökar

2 Grön krispig sallad

2 Paprika

Ädelost eller fetaost

”Pesto”:

1 knippe Persilja

Lika mkt basilika

1 Vitlök

Salt och peppar

1-2 msk Dijonsenap (smaka av!)

3 dl olja ( den ska vara krämig, inte blaskig, så börja med 2 dl och ta i mer om det behövs)

Hyvla zucchinin och gurkan på längden med en potatisskalare. Det blir himla gott i sallad.

Hacka resten av grönsakerna och lägg upp på ett stort fat.

Stek snabbt på biffen eller köttet du valt i lite kryddor. Det kan gärna svalna lite så under tiden kan du slänga ihop ”peston”. Bara att mixa ihop allt. Det som blir över kan du spara i kylen i en vecka.

Lägg i köttet i salladen och smula över ädelost. Gillar man inte det kan du ta fetaost. Men prova med ädel! det är så himla gott! Ha på pesto innan servering och släng lite hackad persilja över. Det ska ju vara fint också.

 

 

Sill

Senapsill:

2 dl Vanlig senap som du tycker är god

2 dl Skånsk senap

1 stor burk Löksill eller någon med rätt neutral smak.

Blanda sillen med 50/50 av senapen. Tillsätt lite spad. Klart!

 

Fransk chilisill

3 dl Creme fraiche

Salt

Peppar

1 msk Chilimix (en färdig kryddblandning som finns att köpa på ex ica)

1 tsk Franska örter (även det en färdig kryddblandning med mkt örter)

1 stor burk Löksill eller någon med neutral smak.

Smaka av!

Blanda samman allt. Här kanske du tänker ”äh, vad är chilimix? Jag kör utan!” Gör inte det, åk och köp. den gör liksom allt. Låt dra några timmar så kryddorna löser upp sig lite. Rör om igen och servera!

 

Tårta Med Kardemumma, Rivet Äpple, Jordgubb Och Mandel

SOCKERKAKA:

3 st ägg

2.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

3.5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 st nypa salt

skal av 1 citron

1 msk kardemumma

smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, citrolskal och salt och vänd ner det i sockerkakssmeten.

Fyll en smord och bröad sockerkaksform.

Grädda sockerkakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig!

Låt svalna och dela i två eller tre beroende på hur många våningar du vill ha, vi har gjort tre!

Fyllning:

2 dl Jordgubbsylt

3 dl Vispad vaniljsås

Skivad skalad mandel

3 rivna gröna äpplen

Saften från 1 citron

Vispad grädde

Jordgubbar

Blanda ihop det rivna äpplet med citronsaften. Varva ingredienserna mellan sockerkakan, toppa med grädde och jordgubbar och strössla lite mandel på.

Och köp färdiga tårtbottnar om du vill eller inte hinner baka. Passa på att slänga med en  färdig marängbotten mellan varven också.

Väldigt gott.