Mindre surr i kupan

Textstorlek:

Finns det något mer somrigt än ljudet av en humla eller bi som surrar i en trädgård full av grönska och blommor? Att följa denna fint färgade, ludna insekt lugnt och metodiskt flyga från blomma till blomma ger mig ett stort lugn. Och det ser bara så hälsosamt ut.

Sedan en tid har det dock kommit rapporter om att binas hälsotillstånd inte är så bra. Bisamhällen försvinner spårlöst och många teorier från forskare finns om orsakerna. De vanligaste är inriktade på bekämpningsmedel, stress, låg genetisk variation hos bina, förändringar i jordbrukslandskapet, kvalster och virus. Det kan också vara en kombination av alla orsaker som till sist får bina att ge upp. Runt om i världen ersätts naturliga pollinerare av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Dessa bin åker omkring i lastbil och gör lokala insatser där det behöver pollineras.

I ett enformigare jordbrukslandskap får vilda bin och humlor allt svårare att klara sig. Även ett bi behöver en varierad kost för att må bra. Precis som vi människor. En stor del av vår livsmedelsproduktion är ju beroende av våra vilda humlor och bin. Dessa pollenspridare skapar förutsättningar för allt levande.

Jag kan rekommendera dokumentärfilmen Bieffekten på SVT.