De arrangerar läger för longboardåkande tjejer

Det gäller att hålla balansen på en longboard. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Mikaela och Maja i Falun saknade läger för tjejer som vill åka longboard. Därför arrangerar de ett eget och det är redan fullbokat. Tjejer från hela Mellansverige kommer till Falun i slutet av juni för att ha roligt och lära av varandra.

Det är inte ens en månad kvar och Mikaela Venimore, 16, och Maja Jonsson, 17, båda från Falun, börjar få fjärilar i magen när de tänker på det.

26–29 juni har de arrangerat ett läger för tjejer som åker skateboard och den längre varianten longboard. För Mikaela är det andra året i rad hon organiserar ett läger och förra gången deltog Maja.

– Det finns många läger i Sverige för tjejer som åker vanlig skateboard men för tjejer som åker longboard finns ingenting, säger Mikaela.

Mikaela går sista terminen i nian på Västra skolan. Hon har åkt longboard i ungefär tre år och det senaste året, efter förra lägret, har hon gått in för det mer seriöst. Detsamma gäller för Maja som går första året på Estetik och media på Lugnetgymnasiet. Skateboard har de båda åkt de senaste veckorna bara.

Mikaela har även provat att åka downhill med longboard. Det är en variant där hastigheterna i backarna kan bli riktigt höga.

– Jag trodde jag skulle dö, säger Mikaela men är inte främmande för att fortsätta med det när hon lärt sig mer och blivit säkrare på longboard.

Lägret i slutet av juni som de valt att kalla Girls skate och longboard camp är redan fullbokat. Det kommer 15–16 tjejer från Falun och Borlänge men också Stockholm, Göteborg, Iggesund och Örebro bland annat.

– Det är skillnad att åka när det är bara tjejer. Det är mer avslappnat och en helt annan atmosfär. Man vågar mer då och det är lättare att utvecklas på det viset, säger Maja.

Till lägret är några riktigt proffsiga åkare inbjudna för att leda workshops, det vill säga kortare kurser.

– Vi lär oss inte bara utav proffsen utan även av varandra. Den här sporten är speciell på det viset, här kan proffs och nybörjare åka tillsammans och båda kan lära av den andra, säger Maja.

– Det blir inte som ett vanligt läger där alla måste göra samma saker. Här försöker vi istället hjälpas åt om någon vill lära sig nåt särskilt. Alla kan åka på sin nivå, förklarar Mikaela.

För att finansiera lägret får deltagarna betala en avgift, i den ingår mat, logi och en ”camp t-shirt”. Mikaela och Maja har också hittat sponsorer, företag som tillverkar och säljer bland annat skateboard och longboard.

– Vi har också sökt pengar från Penga-akuten vid Region Dalarna, berättar Mikaela.

Det har varit mycket arbete det senaste halvåret med alla förberedelser inför lägret men de tycker att de lärt sig mycket.

– Vi har fått stöd och hjälp av våra familjer och vänner men också från Kulturhuset Arenan i Falun, säger Mikaela men tillägger att de i år gjort mer själva. Det blir snyggt att ha i sitt cv, att ha arrangerat eget läger.

På Arenan får de låna lokaler under lägret och där kommer också deltagarna att bo och äta. Arenan blir deras utgångspunkt.

– Under dagarna kommer vi bland annat att åka i KFUM-hallen i Falun men vi åker också utomhus. Vi är så väderberoende så det går inte att planera exakt, säger Maja.

– Det blir ganska avslappnat, det får bli som det blir. Vi tänker bara ha roligt och lära oss av varandra, säger Mikaela.

Fotnot:

På Facebook, Girls longboarding crew – dalarna, finns mer att läsa om aktiviteterna för skateboard- och longboardälskare eller om föreningen, GLC, för samma entusiaster.