Apropå koder och appar

Textstorlek:

Då damp den ner då till slut. Min alldeles egna Nådiga lunta, väl inplastad, från skatteverket. Deklarationen 2014. Jag skummade snabbt igenom alla sidor och kontrollerade att siffrorna stämde. Det är ju ganska många sidor som skatteverket skickar ut. Men nytt för i år är att jag kan göra en avanmälan. Så slipper jag utskick av papper. Nästa år får jag då i stället en avisering via mejl eller sms om att det är dags att deklarera. Så då har jag ju bidragit till miljön och det papperslösa samhället.

Jag känner mig modig. Den här gången tänker jag deklarera med Skatteverkets app. Om så bara för att få eventuella pengar tillbaka före midsommar. På en av sidorna finns en så kallad QR-kod. Ni vet en sådan fyrkantig ruta med små, svarta och vita smårutor. Bara att scanna av den med min mobil. Det borde vara enkelt men det är ju bra att man har fram till 5 maj på sig att testa detta.

Jag laddade också jag ner Lantbrukarnas Riksförbunds app Bonde på köpet. Appen läser av streckkoden på olika matvaror. Ni vet den sortens streckkod med vertikala streck och siffror. Det är en satsning från LRF och Sveriges bönder och sägs ska vara en hjälp för konsumenter att välja rätt i matbutiken och se vilken mat som kommer från svenska bönder och gårdar. Jag tror jag ska börja med att scanna innehållet i mitt eget kylskåp först.