Hatet och enfalden

Textstorlek:

Mycket ska man höra innan öronen faller av. Och mycket ska man se…

Men i förra veckan kändes det som om både öronen och ögonen satt obehagligt löst efter att två händelser kablats ut på nyhets- och debattplats.

För det första:
• Ett rättsfall i Malmö där en man efter en äggdonation utomlands blivit pappa till två tvillingar och nu ville avsäga sig faderskapet. Mannen och kvinnan ville båda ha barn och var överens om hur det skulle gå till, det vill säga med både spermier och ägg från andra personer, alltså donatorer. Men mannen ville bara ha ett barn, inte två. Och nu råkade det bli just två, detta eftersom två embryon planterades vid det tredje befruktningsförsöket sedan två tidigare försök med ett respektive två embryon hade misslyckats.

Tack och lov tog Malmö tingsrätt tvillingarnas och kvinnans parti, inte mannens, när den avkunnade sin dom. Tingsrätten konstaterade att mannens samtycke till behandlingen var avgörande för faderskapets giltighet och att själva resultatet – två i stället för ett barn – inte var relevant att åberopa.

Av mannens advokat fick vi dock veta att han hade väntat sig ett annat utfall, att han var ”besviken” och att ett överklagande med ny förhandling i hovrätten var att vänta. Kanske går fallet till slut hela vägen upp till Högsta Domstolen för att ett prejudikat ska bli satt.
Men, ärligt talat, ger inte det sunda förnuftet ett ganska solklart besked i frågan? Ska våra dyrt betalade rättsinstanser behöva ägna sig åt sådant här? Är det till sådant som skattebetalade domarlöner och advokatarvoden ska behöva gå?

För det andra:
• En ung kille skriver på nätet att han köpt sex i Prag. Han lägger också ut en bild på sig själv och på kvinnan som han köpt sexet av – en integritetskränkning som heter duga.

Men vad händer? Jo han blir tokhyllad i nätkommentarerna för detta! ”Du är en konung”, skriver en. ”All respekt”, skriver en annan. ”Skulle också vilja testa”, skriver en tredje.

Vad annat än bedrövad kan man bli vid åsynen av en sådan bottenlös enfald? Jo, vred möjligen, vilket är väsentligt bättre. Men vad göra åt det förtärande miljöproblem som nätets kommentarsfält håller på att bli? Vad göra åt allt detta hat som sprids där, mot kvinnor, mot flyktingar, mot alla människor som inte är precis som hatarna själva?

Det värsta är att beteendet också håller på att forma om den svenska demokratin och det politiska landskapet. Det hotar att påverka valresultatet så att det märks i den kommande riksdagen, vår lagstiftande församling.
Och ni kan säkert gissa vilka politiska krafter det är som punktbevakar alla anständiga åsiktsyttringar på nätet, året runt, dygnets alla timmar, och vrider om dem så att de passar en betydligt mindre anständig agenda…