Tema: Kommunikation & Bredband

Enviken ligger långt fram med fiberutbyggnad

Här håller man på att installera ett fiberskåp. Foto: Hans-Lennart Lindgren
Textstorlek:

Falu kommun har nu utfärdat en borgen på en halv miljon kronor för Envikens fiber ekonomiska förenings fortsatta fiber- och bredbandsutbyggnad.

Just nu är det många socknar i Dalarna som funderar på att skaffa fiberoptiskt bredbandsnät.

Man kan likna tekniken vid ett kraftigt eluttag i bostaden som oavsett hur mycket man pluggar in kommer det alltid att finnas kapacitet så det räcker och blir över.

Nätet, som de flesta förknippar med hemsidor och e-post, får med den nya tekniken nästan oanade möjligheter och överlevnadsmekanismer, speciellt för landsbygden som behöver förbättrade utvecklingsverktyg för företag och nya invånare.

Billigare och snabbare bredband höjer inte bara värdet på fastigheterna. I den bästa av världar höjer det också kvaliteten för dem som väljer att driva företag hemifrån och unga människors nyfikenhet att bosätta sig på landsbygden. Dessutom produceras miljövänlig el.

Men den nya tekniken ställer också till det. Byråkrati, en ofta äldre generations misstänksamhet mot datorer, och att socknar stupar före mållinjen, har gjort att Dalarna är ett av Sveriges bottennapp när det gäller att ta åt sig av framtidens bredband. Men det finns undantag, Envikens socken i Falu kommun.

Föreningen, som hittills varit framgångsrik med axessnätet till 32 kunder i Rönndalen, jobbar vidare med att värva nya medlemmar, idag cirka 150 stycken, för ytterligare utbyggnad. Föreningens egen kalkyl för Rönndalen kostar varje anslutning i ”tätorten” cirka 75 000 kronor. Med bidrag hamnar anslutningsavgiften på 20 000 kronor. Många tycker säkert att det är dyrt, men föreningen menar att tar man ett lån på sin fastighet motsvarar avgiften vad ett paket cigaretter kostar i månaden. År 2012 var det klart och de första som kunde glädja sig åt innovationen var skolan, vård- och omsorgsboendet Lyssfallet och vattenverket.

Året därpå var det dags att bilda en ekonomisk förening. Utan den hade det blivit svårt att gå vidare. Styrelsen består av fem aktiva medlemmar. Hans-Lennart Lindgren är styrelseledamot och anställd för Envikens intresseförening. Jan-Erik Bergkvist är konsult och vice ordförande.

– När det handlar om både byråkrati och pengar är en ekonomisk förening nödvändig. När det gäller bidrag kommer 50 procent från Jordbruksverket, 20 procent från Post- och Telestyrelsen och resten skjuter kunderna till. Även länsstyrelsen är inkopplad. När det är svårt att läsa sig till allt som man behöver veta om fibernätsutbyggnad hade en myndighet räckt plus snabbare utbetalning. Att tvingas vänta på pengarna i över ett år är ett stort problem för en liten förening, säger Jan-Erik.

Falu kommun har tagit ett beslut att gå i borgen för Envikens fiber ekonomiska förenings fortsatta fiber- och bredbandsutbyggnad på en halv miljon kronor för att klara kostnaderna tills nya bidrag kommer.

– Föreningen har förbundit sig att ha det öppna fibernätet i fem år och vem som helst kan hyra in sig. Vem operatören blir vet vi inte, men vi hoppas att Falu stadsnät är intresserad. Läget nu är att vänta på hur bidragsproblemet ska lösas så att vi kan gå vidare med bredbandsutbygganden, säger Hans-Lennart Lindgren.